e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ξάνθη > Δέλτα ΝέστουΔέλτα Νέστου 


Δέλτα Νέστου

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τοπείρου παρουσιάζει μεγάλη οικολογική και αισθητική αξία. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη του ποταμού Νέστου και του χείμαρρου Λασπία, στους ορεινούς όγκους στα βόρεια του Δήμου τους οποίους διασχίζει ο ποταμός Νέστος, στο Δέλτα του Νέστου, στη παράκτια ζώνη και στη παρουσία πεδινών εύφορων εκτάσεων.
Το δέλτα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τμήμα του προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Επίσης, ανήκει στο Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000, ενώ αποτελεί και τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εκτείνεται από το δέλτα του Νέστου μέχρι τις λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα.
Ο υγρότοπος του Νέστου αποτελεί συνδετικό κρίκο στο σύστημα των υγροτόπων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις λιμνοθάλασσες της Βιστωνίδας και Μητρικού.
Στη περιοχή των Στενών του Νέστου βρίσκει κανείς πλούσια χλωρίδα όπως πλατάνια, σκλήθρα, λεύκες αγροκουμαριές, κουτσουπιές, αγριελιές, πουρνάρια, κέδρα, αναρριχώμενα φυτά (περιπλοκάδες, αγριοκλήματα, κισσούς), ποώδη φυτά (ανεμώνες, ίριδες κλπ.). Η πανίδα είναι εξίσου πλούσια με είδη αετών, πετροχελίδονα, μπούφους, κλπ.
Νοτιότερα στο Δέλτα Νέστου η πανίδα είναι ακόμη πλουσιότερη με παρυδάτια πουλιά όπως λαγγόνες, ερωδιοί, χουλιαρομύτες, αγκαθοκαλημάνες, φαλαρίδες, πάπιες, κλπ. αλλά και θηλαστικά όπως αγριόχοιροι, αλεπούδες, κλπ. Η χλωρίδα εξαρτάται ανάλογα με τη περιοχή εξάπλωσης δηλαδή εάν είναι σε λιμνοθάλασσες, αμμοθίνες, καλαμώνες, παραποτάμια δάση, μικρές λίμνες με γλυκό νερό, κλπ. Η μεγάλη ποικιλότητα σε χλωρίδα και πανίδα είναι ένα από τα εναπομείναντα στοιχεία του Μεγάλου Δάσους του Νέστου το οποίο πριν από το πόλεμο έφτανε τα 120.000 στρέμματα.
Σημαντικό κομμάτι στην σπάνια πανίδα του Δέλτα του Νέστου είναι και η ύπαρξη Νεροβούβαλων. Ένα σπάνιο είδος βουβαλιών, που επιβιώνουν με την προσωπική φροντίδα και αγάπη ενός ιδιώτη του κ. Μαραγκού Νίκου, μπορούν να τα απολαύσουν οι φίλοι της φύσης στο φυσικό τους περιβάλλον.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη σημερινή του κατάσταση το υδάτινο σύμπλεγμα του ποταμού Νέστου έχει μεγάλη οικολογική αξία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκτίμηση της οικολογικής αξίας της ευρύτερης περιοχής στηρίζεται στη μοναδική για την Ελλάδα ποικιλία βιοτόπων, στη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνουν, στη φυσικότητα που παρουσιάζουν πολλοί από αυτούς τους βιοτόπους, στη μεγάλη ποικιλότητα ειδών χλωρίδας και πανίδας καθώς και στη παρουσία σπάνιων ειδών και ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος στη συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών ειδών ορνιθοπανίδας.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΔέλτα Νέστου
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.