e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ξάνθη > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Η Ξάνθη ή Ξάνθεια αναφέρεται με αυτό το όνομα από το 879 μ.Χ. Στην αρχή ήταν ένα μικρό χωριό. Επιδρομές, καταστροφές, πότε στα χέρια των βυζαντινών, πότε στα χέρια των Βουλγάρων ή των ληστών. Το πιο τραγικό είναι που στην περιοχή μας είχαμε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε βυζαντινά στρατεύματα. Ο ένας αυτοκράτορας πολεμούσε με τον άλλο βυζαντινό αυτοκράτορα, και μάλιστα ο εγγονός πολεμούσε τον παππού, Ανδρόνικο Β' και Γ' και άλλες τέτοιες εμφύλιες συγκρούσεις, για το Θρόνο, για τα πλούτη της Θράκης, και όλα τα πλήρωνε ο Θρακικός λαός, αυτά κοντά στο 1321. Και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. 'Ετσι εύκολα οι ΟΘωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την περιοχή μας στο διάστημα 1361-1385. Με εξαντλημένο τον πληθυσμό και καταστραμμένα τα πάντα σχεδόν. Από τα βάθη της Μικρασίας φέρνουν οι κατακτητές κατοίκους ομοθρήσκους, όπως στην Κύπρο μετά την επιδρομή του Αττίλα. Τότε δημιουργείται η Γενισέα, με Τούρκους έποικους, ενώ το Ωραίο και η Ξάνθη είναι σχεδόν μόνο χριστιανικά και ελληνικά κέντρα. Από την περιοχή μας στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας περνούν πολλοί ξένοι και περιγράφουν τη ζωή, τον αγώνα των κατοίκων. Στα 1715 η Ξάνθη είναι περίφημη για τα καπνά της, το ίδιο και η Γενισέα. Ο πλούτος πάει στους πλούσιους μπέηδες, όλοι οι ραγιάδες είναι εξαθλιωμένοι και φτωχοί. ' Ετσι έχουμε και από την περιοχή μας κλέφτες, που αργότερα αγωνίζονται στη νότια Ελλάδα, στον ιερό εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα του 21. Ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής έπαιξε ο σεισμός της 30 Μάρτη 1829 και 23 Απρίλη του ίδιου χρόνου, που καταστράφηκε η πόλη. Αμέσως βέβαια αρχίζει η ανοικοδόμηση. Από το 1860 έχουμε και την ανάπτυξη της Δημογεροντίας Ξάνθης. Το 1870 καίγεται η Γενισέα και οι υπηρεσίες μεταφέρονται στην Ξάνθη, που στα χρόνια εκείνα έχει 10.000 κατοίκους. Το 1891 περνά η σιδηροδρομική γραμμή κοντά από την πόλη. Η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στη δημιουργία σχολείων και συλλόγων. Στα 1884 έχουμε το Φιλεκπαιδευτικό και την Αδελφότητα των Ξένων με εθνική, κρυφή, δράση. Οι Βούλγαροι Θέλουν να προσηλυτίσουν στη σχισματική εκκλησία τους κατοίκους αλλά αποτυχαίνουν.
Στις 8 Νοέμβρη 1912 η πόλη κυριεύεται από τους Βουλγάρους, που καταστρέφουν ναούς, σχολεία, σπίτια. Στους 8 μήνες βουλγαροκρατίας φονεύονται πολλοί ξανθιώτες. Στις 13 Ιούνη 1913 έρχεται ο ελληνικός στρατός και λευτερώνει την πόλη μετά από τόσους αιώνες. Σε λίγο όμως η πόλη περνά πάλι στα χέρια των Βουλγάρων. Τα χρόνια 1913-19 είναι τα σκοτεινότερα στην ιστορία της Ξάνθης. Στις 4 Οκτώβρη 1919 οι συμμαχικές δυνάμεις κυριεύουν τη Θράκη. Στην Ξάνθη μπαίνει ο στρατηγός Λεοναρδόπουλος με την 9η μεραρχία. Ως το Μάη του 1920 στην Ξάνθη και στη Θράκη έχουμε μια περίοδο διασυμμαχικής κατοχής. Παράλληλα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Χαρίσιος Βαμβακάς στο διπλωματικό πεδiο δiνουν σκληρούς αγώνες, ώσπου να κατακυρωθεί η Δυτική Θράκη στην Ελλάδα. Παρόλες τις ντόπιες και συμμαχικές δολοπλοκίες η ελευθέρια έρχεται. 0 λαός και η υπεύθυνη κυβέρνηση συντονισμένα αγωνίστηκαν στο δρόμο της δικαίωσης. Καμιά δύναμη δεν μπορούσε να ανατρέψει το όραμα για την ελευθέρια. Θα πρέπει πάντως να ξεκαΘαρiσουμε ότι στη διασυμμαχική κατοχή δεν είχαμε ελληνικό κράτος. Γι' αυτό πολύ σωστά η υπόλοιπη Θράκη γιορτάζει την ελευθέρια της το Μάη του 1920. Ας γυρίσουμε όμως στα 1919-20, στην Ξάνθη. Η ιστορία των 67 χρόνων ελεύθερης ζωής όχι ότι δεν είχε δυσκολίες, προβλήματα, ένταση όμως είναι μια περίοδος προσπάθειας για εκσυγχρονισμό της Θράκης.
Θα μπορούσαμε πολύ γενικά τα 67 αυτά χρόνια να τα χωρίσουμε σε τέσσερες περιόδους: Διασυμμαχική κατοχή, 0κτώβρης 1919 - Μάης 1920, ο λαός αρχίζει να οργανώνεται και οι εργαζόμενοι να φτιάχνουν τα συνδικάτα τους, οι καπνεργάτες της Ξάνθης από τις αρχές του αιώνα μας είναι στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος της χώρας, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Η δεύτερη περίοδος 1920-40. Η Ξάνθη στις παραμονές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είχε 32.000 κατοίκους και ήταν έβδομη σε πλούτο στην Ελλάδα, Στην περιοχή συμβαίνουν βαθιές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Ξένες εταιρίες μπαίνουν στην αγορά καπνού και εκτοπίζουν τους ντόπιους, Από την άλλη μεριά, οι καπνεργάτες αποκτούν συνείδηση του ρόλου τους και προχωρούν σε διεκδικήσεις και αγώνες. Παράλληλα αναφέρουμε την “Εργατική πρόοδο” που είναι πολιτιστικό τους όργανο με πολύπλευρη και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Η προοδευτική πορεία διακόπτεται την 4η Αυγούστου 1936 και με τον πόλεμο.
Η τρίτη περίοδος είναι η σκληρή δεκαετία 1940-50. Τα χαρακτηριστικά της Θράκης και της Ξάνθης είναι κοινά για όλη την Ελλάδα. 0 λαός της περιοχής αντιστάθηκε στους Γερμανούς και στους Βουλγάρους που κατέλαβαν τη Θράκη. Η Βουλγαρική κατοχή ήταν πολύ σκληρή και για τις πόλεις και για τα χωριά. Τ ο Σεπτέμβρη 1944 φεύγουν οι Βούλγαροι και έχουμε εξάμηνη τοπική αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ, την άνοιξη του 1945 εγκαθίστανται οι κεντρικές αρχές. Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη, γιατί ο λαός δέχτηκε σκληρά χτυπήματα.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.