e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Θάσος > Αρχαιολογικό Μουσείο ΘάσουΑρχαιολογικό Μουσείο Θάσου 


Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου

Το πρώτο Μουσείο είναι κτίσμα του 1934. Από το 1990 κατασκευάζεται η νέα επέκταση του Μουσείου.
Περιλαμβάνει συλλογές
γλυπτών
κεραμεικών
αρχιτεκτονικών μελών

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

Πήλινος χειροποίητος αμφορέας από τον προϊστορικό οικισμό στο Καστρί. Νεολιθική εποχή.
Κυκλαδικό πινάκιο με παράσταση του ήρωα Βελλερεφόντη πάνω στο φτερωτό Πήγασο να σκοτώνει με το δόρυ του την τρικέφαλη Χίμαιρα. Η πολυχρωμία και η τεχνική της σύνθεσης μαρτυρούν επίδραση της μνημειακής ζωγραφικής. 7ος αιώνας π.Χ.
Επιγραφή από το μνήμα του Γλαύκου στην αγορά. Ο Γλαύκος ήταν σύντροφος του ποιητή Αρχίλοχου και συμμετείχε στις εκστρατείες των Πάριων για την ίδρυση εμπορικών σταθμών στην απέναντι της Θάσου ακτή. 7ος αιώνας π.Χ.
Κριοφόρος κούρος, άγαλμα κολοσσιαίων διαστάσεων (ύψους 3,50 μέτρων) νέου γυμνού άνδρα που παριστάνεται να κρατά ένα κριάρι. ΄Εμεινε μισοτελειωμένο γιατί ο γλύπτης το εγκατέλειψε όταν το μάρμαρο παρουσίασε τυχαία μία ρωγμή κοντά στο αριστερό αυτί. Γύρω στα 600 π.Χ.
Πήλινη σίμα από άγνωστο αρχαϊκό κτίσμα πιθανόν το Πρυτανείο. Φέρει ανάγλυφη παράσταση κυνηγιού, θέματος πολύ δημοφιλούς στην αρχαϊκή εποχή και σώζει ίχνη ζωηρών χρωμάτων. Χρονολογείται μεταξύ 540-525 π.Χ.
Κεφάλι Διονύσου. Ανήκε στο υπερφυσικό άγαλμα του θεού που κοσμούσε τη μεγάλη εξέδρα ενός από τα δύο χορηγικά μνημεία στο Διονύσιο. Παρόλη την θηλυπρέπεια, η γαλήνια έκφραση της μορφής και η σαφήνεια της πλαστικής απόδοσης μαρτυρούν πως πρόκειται για έργο του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ.
΄Αγαλμα Μούσας. Κοσμούσε μαζί με το άγαλμα του Διονύσου την εξέδρα του δεύτερου χορηγικού μνημείου στο Διονύσιο. Εμπνέεται από το φημισμένο άγαλμα της Ειρήνης του Αθηναίου γλύπτη Κηφισόδοτου. Πρώτο μισό 3ου αιώνα π.Χ.
Αγαλμάτιο Αφροδίτης με δελφίνι και έρωτα. Κομψό έργο που προοριζόταν για εσωτερικό χώρο, της μόδας στα ελληνιστικά χρόνια. Η γύμνια της θεάς θυμίζει την περίφημη Αφροδίτη του Πραξιτέλη. 3ος αιώνας π.Χ.
Κεφάλι Αλεξάνδρου. Από ναόσχημο οικοδόμημα κοντά στη δίοδο των θεωρών. Ρωμαϊκό αντίγραφο πρωτότυπου αγάλματος των ελληνιστικών χρόνων, μαρτυρεί τη συνέχεια της λατρείας του από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Ανδριάντας του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Βρέθηκε στην αρχαία Αγορά. Ο αυτοκράτορας εικονίζεται ένοπλος με χαρακτηριστικά γαλήνια και εξευγενισμένα, όπως ταιριάζει στον εικονογραφικό του τύπο. Γύρω στα 130 π.Χ.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑρχαιολογικό Μουσείο Θάσου
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.