e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Σέρρες > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Κατά τη βυζαντινή εποχή, οπότε επήλθε και η οριστική πλέον συγχώνευση των διαφόρων λαών, που είχαν κατοικήσει την περιοχή, ο Νόμος Σερρών υπάγεται στην Ζ' επαρχία του Βυζαντινού Κράτους, δηλ. στην επαρχία του Ιλλυρικού. Αργότερα, όταν έγινε η διαίρεση του Βυζαντινού Κράτους σε θέματα, ο Νόμος αποτέλεσε το λεγόμενο Θέμα του Στρυμόνα.
Ήδη από τον 5ο αιώνα η πόλη των Σερρών αναφέρεται σαν έδρα Επισκοπής, από τον 8ο ο ρόλος της στην ελληνική ιστορία γίνεται πρωταγωνιστικός και θεωρείται η πιο επίσημη πόλη ανάμεσα στο Νέστο και Στρυμόνα. Οι Βυζαντινοί συγγραφείς την αποκαλούν: "Μέγα και θαυμαστόν άστυ", "ισχυράν", "καλήν", "πλουσίαν", "μεγίστην", "μητρόπολιν" κ.λ.π.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1383 μ.Χ. οι Σέρρες καταλήφθηκαν από τους Τούρκους. Τα γεγονότα της κατάληψης της πόλης εξιστορεί ο Τούρκος ιστορικός Σεατεντίν Μωχαμέτ, που συνέγραψε το 'Στέμμα των Ιστοριών'. Μετά την κατάκτηση των Σερρών ο Σουλτάνος Μουράτ ο Α' πέρασε και ο ίδιος από την πόλη και ίδρυσε το Εσκή-Τζαμί που σωζόταν μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας. Επίσης οι Τούρκοι γκρέμισαν τότε το τείχος και το ισχυρό κάστρο των Σερρών, για να μην γίνει εστία αντίστασης σε περίπτωση επαναστατικού κινήματος των υπόδουλων Ελλήνων. Περί τα τέλη του 18ου αιώνα, το βυζαντινό τείχος καταστράφηκε τελείως και η πόλη περιεβλήθηκε από ένα νέο τείχος, το μισό του οποίου χτίστηκε με 'αγγαρεία' των Σερραίων, το δε άλλο μισό με έξοδα του Ισμαήλ Μπέη, τότε διοικητή των Σερρών που φοβόταν επίθεση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, φοβερού εχθρού του, που είχε εισβάλει εκείνη την εποχή στην Μακεδονία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο απελευθερώθηκε η Νιγρίτα από τμήματα του Ελληνικού στρατού που εκδίωξαν τους Τούρκους της περιοχής στις 22/10/1912. Στις 20/2/1913 όμως οι Βούλγαροι επιτέθηκαν εναντίον της πόλης με σημαντικές δυνάμεις στρατού. Ο Ελληνικός στρατός που υπεράσπιζε την Νιγρίτα, μετά από τριήμερη σκληρή μάχη ανάγκασε τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τις Σέρρες.
Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός, αφού με πολύ κόπο κατόρθωσε να επιδιορθώσει τη γέφυρα του Στρυμόνα, άρχισε την προέλασή του προς τις Σέρρες. Το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου 1913 μπήκε στις Σέρρες, που είχε παραδοθεί από τους Βουλγάρους στις φλόγες και απελευθέρωσε τις Σέρρες από το διπλό ξενικό ζυγό. Με την ένδοξη περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 συμπίπτει και η Συγκρότηση της Χ' Μεραρχίας, της οποίας έδρα είναι η πόλη των Σερρών.
Οι Σερραίοι τρέφουν μεγάλη συμπάθεια για την ηρωική Χ' Μεραρχία, που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν δώσει το όνομά της σε κεντρική οδό της πόλης τους. Η Χ' Μεραρχία συγκροτήθηκε κατόπιν διαταγής του Βασ. Κωνσταντίνου την 22α Μαρτίου του 1913, δηλαδή λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου κατά των Βουλγάρων. Ο σκοπός της συγκρότησής της ήταν η ενίσχυση του Στρατού της Μακεδονίας εν όψει του κινδύνου από τη στάση των Βουλγάρων, οι οποίοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μοναδικούς συντελεστές της νίκης κατά των Τούρκων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
Το 1941 οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στην Ελλάδα έστρεψαν και πάλι την προσοχή τους στο Μπέλλες και κυρίως στο οχυρό Ρούπελ. Η επίθεση κατά του οχυρού αυτού ήταν από τις μεγάλες στιγμές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί έριξαν στο Ρούπελ όλο το βάρος τους. Η αντίσταση όμως των Ελλήνων ήταν αποτελεσματική. Οι Γερμανικές επιθέσεις, που γίνονταν με ανεξάντλητο πείσμα, αποκρούονταν συνεχώς από την 6η μέχρι το πρωί της 10ης Απριλίου, οπότε έπαψαν οι εχθροπραξίες και το φρούριο παραδόθηκε λόγω της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αποτέλεσε τελικά ένα πραγματικό φαινόμενο της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, αφού συνολικά χρημάτισε 15 χρόνια πρωθυπουργός και εκλέχτηκε δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διεθνείς αναγνωρίσεις
Στον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά καιρούς απονεμήθηκαν τα βραβεία Καρλομάγνου και Σούμαν, το χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και το ανώτατο μετάλλιο της Σορβόννης και των Πανεπιστημίων των Παρισίων.
Είπαν γι' αυτόν
Οικοδόμησε μια σύγχρονη και προοδευτική δημοκρατία και εξόπλισε την ελληνική πολιτεία με νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έλαβαν συνταγματική κατοχύρωση. Το Σύνταγμα του 1975 θεωρείται ένα από τα πιο συγχρονισμένα των χωρών της Ευρώπης. Νομιμοποίησε το ΚΚΕ, που ευρίσκετο εκτός νόμου 40 περίπου χρόνια. Έλυσε επίσης, ένα εξίσου σοβαρό ελληνικό πρόβλημα, το γλωσσικό, με την καθιέρωση της δημοτικής, σαν επίσημης γλώσσας του κράτους.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.