e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Σαντορίνη > ΑτλαντίδαΑτλαντίδα 


Η ιστορία της Ατλαντίδας

Κάποτε, οι θεοί έβαλαν σε κλήρο τα διάφορα μέρη και μοιράστηκαν τη γη μεταξύ τους ήσυχα κι ωραία. Αφού πήρε ο καθένας ό,τι του έτυχε, εγκατέστησαν στα μέρη αυτά ανθρώπους. Έτσι έκαμε κι ο Ποσειδώνας που, αφού του έλαχε το νησί Ατλαντίδα, κατοίκησε εκεί με τα παιδιά που γεννήθηκαν από θνητή γυναίκα, την Κλειτώ. Και έκανε το βουνό που κατοικούσε αδιάβατο, δημιουργώντας κυκλικά γύρω του δύο ζώνες στεριάς και τρεις ζώνες θάλασσας. Δέκα αγόρια γεννήθηκαν από τον Ποσειδώνα και την Κλειτώ κι έτσι ο θεός χώρισε το νησί σε δέκα μερίδια. Στο αγόρι που γεννήθηκε πρώτο, έδωσε την κατοικία της μητέρας του και έτσι όλο το πέλαγος γύρω από το νησί ονομάστηκε Ατλαντικό, αφού Άτλας ήταν τ' όνομα του αγοριού. Ο Άτλας λοιπόν έκανε κι αυτός πολλούς απογόνους που όλοι τους τιμούσαν τον Ποσειδώνα και έζησαν σε μια χώρα που ευημερούσε. Η παράδοση αναφέρει ότι όλος ο τόπος της Ατλαντίδας ήταν πολύ ψηλός και από το μέρος της θάλασσας απότομος. Ο Άτλας, βελτίωσε την επιστήμη της αστρολογίας και δίδαξε στην ανθρωπότητα τη σφαιρικότητα της γης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρχε η ιδέα πως ολόκληρος ο κόσμος στηριζόταν στους ώμους του Άτλαντα.

...ο Άτλας κι η Πλειόνη, η κόρη του Ωκεανού, είχαν επτά κόρες, οι οποίες πλάγιασαν με ξακουστούς ήρωες και θεούς κι έγιναν έτσι πρόγονοι του μεγαλύτερου μέρους του ανθρωπίνου γένους. Μετά το θάνατό τους, οι άνθρωποι τις τιμούσαν σαν αθάνατες, ενθρονίζοντάς τες στον ουρανό με το όνομα Πλειάδες... (απόσπασμα από αρχαίο κείμενο)

Ατλαντίδα λοιπόν, σημαίνει κόρη του Άτλαντα. Αντιπροσωπεύει την ανάμνηση μιας μεγάλης χώρας όπου η πρώιμη ανθρωπότητα κατοίκησε για πολλές χιλιετίες ειρηνικά κι ευτυχισμένα.

... το νησί των Ατλάντων, μέσα σ' ένα τρομακτικό μερόνυχτο, καταποντίστηκε στη θάλασσα από ένα ηφαιστειογενή σεισμό και πλημμύρα... οι μεγάλες φωτιές που κατέστρεψαν την Ατλαντίδα, ακόμα σιγοκαίνε στα βάθη της θάλασσας. Οι τρομερές δονήσεις που βούλιαξαν την ήπειρο του Σόλωνα στη θάλασσα, μπορούν να την ξαναφέρουν στην επιφάνεια με όλους τους θαμμένους θησαυρούς της... (απόσπασμα από αρχαίο κείμενο)

Η Ατλαντίδα ήταν ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός, το κυκλικό νησί που βυθίστηκε και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η νήσος Θήρα είναι το κομμάτι που απέμεινε από την καταστροφή της μυθικής χώρας. Σ' αυτό το κομμάτι, στη σημερινή Σαντορίνη, βρισκόταν η πρωτεύουσα της Ατλαντίδας. Η ακρόπολη της πόλης του θεού Ποσειδώνα, ταιριάζει στα δύο πέτρινα "δόντια" βόρεια και νότια της Σαντορίνης. Αυτά τα δύο μέρη του νησιού, ξεκινώντας από το ανατολικό τμήμα, προεκτείνονται δυτικά σχηματίζοντας έναν κόλπο. Στον κόλπο αυτό βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Ατλαντίδας. Εκεί, έχουν αναφερθεί ερείπια σε βάθος 40 περίπου μέτρων μέσα στη θάλασσα. Η ιστορική αλήθεια και η λαϊκή εικασία περί της χαμένης Ατλαντίδας παραμένουν δεμένες μεταξύ τους στους αιώνες, με μόνο μεσότοιχο το παχύ στρώμα της λάβας από την ηφαιστειακή έκρηξη, που σήμανε την καταστροφή της πραγματικότητας και την απαρχή του μύθου.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑτλαντίδα
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2000 - 2005     Hellas Informatics. All rights reserved.