e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Πιερία > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Η Πιερία, η γη των εννέα Μουσών και των Ολυμπίων Θεών απλώνεται ανάμεσα στο μυθικό Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη από τα δυτικά, και τις σμαραγδένιες ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου στα ανατολικά. Η Πιερία είναι η γη όπου η καλλονή του τοπίου σμίγει με τους μύθους και τις παραδόσεις της Ελλάδας, όπου το ιερό βουνό σμίγει με το σμαραγδί της θάλασσας. Είναι η μαγική γη στους πρόποδες του Ολύμπου. Πυκνά δάση από πλατάνια, λεύκες και έλατα σκεπάζουν τον ΄Όλυμπο, ενώ η χαμηλή περιάκτιος ζώνη αποτελεί επέκταση του κάμπου της Θεσσαλονίκης. Ολόκληρη η περιοχή της νοτίου Πιερίας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Επίπεδες ακρογιαλιές που ενίοτε στενεύουν δίνουν στην περιοχή ένα μοναδικό χαρακτήρα. Πυκνά δάση από καστανιές και δάφνες κατηφορίζουν μέχρι την ακρογιαλιά όπου το άρωμά τους σμίγει με τη δροσερή αύρα του πελάγους. Γεωλογικές μελέτες απέδειξαν ότι ένα μεγάλο τμήμα της εύφορης πεδιάδας γύρω από τον ποταμό Αλιάκμονα κάποτε καλύπτετο από θάλασσα που έφθανε έως τη Βέροια στα βόρεια.

Η Πιερία είναι διάσπαρτη από μνημεία και τόπους ιερούς, σημεία αναφοράς της μυθολογίας της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού. Τα Λείβηθρα, η γενέτειρα πόλη του μύστη Ορφέα, είναι φωλιασμένη στη ρίζα του Ολύμπου πάνω από τη Λεπτοκαρυά. Ο προϊστορικός οικισμός στην περιοχή του Μακρυγιάλου δείχνει πως αυτός ο πλούσιος τόπος φιλοξένησε ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν. Λίγο πριν το ανέβασμα στον ΄Όλυμπο, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και μόλις 5 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πιερίας, ευρίσκεται η αρχαία πόλις Δίον. Η πλέον κρίσιμη μάχη της αρχαιότητας ανάμεσα στους ΄Έλληνες και τους Ρωμαίους ήταν γραφτό να λάβει χώρα στην Πιερία, ακριβώς εδώ στο Δίον. Στις 22 Ιουνίου 168 π.Χ., η ήττα του Μακεδονικού στρατού από τους Ρωμαίους σήμανε την έναρξη της Ρωμαϊκής κατοχής στην Ελλάδα. Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων και είχε πάρει την ονομασία του από τον Δία, τον πατέρα των Ολυμπίων θεών. Εδώ ήταν που ο Βασιλιάς Φίλιππος γιόρταζε τις νίκες του και όπου ο Μέγας Αλέξανδρος πρόσφερε θυσίες στους θεούς πριν ξεκινήσει για τις μεγάλες εκστρατείες του.
Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου η Πιερία ήταν μια επαρχία με ασήμαντο ιστορικό ρόλο. Το πέρασμα του Χριστιανισμού από την περιοχή γύρω στα 50-51 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος την επισκέφθηκε καθ' οδόν για την Αθήνα, αποτέλεσε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους, η περιοχή έτυχε σημαντικής ανάπτυξης όπως αποδεικνύεται από τις πολλές εκκλησίες εκείνης της εποχής, μαρτυρία της μετάβασής της από την ειδωλολατρία στο Χριστιανισμό. Ιστορικές μνήμες του λαμπρού πνευματικού βίου της Χριστιανικής Πιερίας αποτελούν οι ναοί στο Δίον, την Κονταριώτισσα, την Πέτρα, το Αιγίνιο, την Σκοτίνα, τον Κολινδρό, το Λιτόχωρο και μοναστήρια όπως του Αγίου Διονυσίου στον ΄Ολυμπο και του Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη.

Η Πιερία δεν φημίζεται μόνο για τις φυσικές ομορφιές της και τα μνημεία της. Συνδυάζει μια πλούσια πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα δίνοντας στον επισκέπτη το προνόμιο να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες στη γη των θεών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας καταξιωμένος θεσμός εθνικής εμβέλειας, φιλοξενεί στο αρχαίο Θέατρο του Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα τα πιο αξιόλογα θεατρικά και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χιλιάδες θεατές παρακολουθούν την αναβίωση του ελληνικού πνεύματος και του θεατρικού λόγου σε ένα πραγματικά επιβλητικό αρχαίο θέατρο. Επίσης αξιοσημείωτα πολιτιστικά γεγονότα είναι η Διεθνής Εβδομάδα Φολκλόρ με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο, διάφορες λαϊκές συναυλίες, παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και εικαστικές εκθέσεις. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις συμπληρώνουν την πολιτιστική δραστηριότητα της Πιερίας καλύπτοντας έτσι τα ενδιαφέροντα ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2000 - 2005     Hellas Informatics. All rights reserved.