e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Λάρισα > Νεώτεροι χρόνοιΝεώτεροι χρόνοι 


Νεώτεροι χρόνοι

Τουρκοκρατία (15ος-Ί7ος αι.)
Η διείσδυση των Οθωμανών Τούρκων στη Θεσσαλία άρχισε το 1392/93, όταν υπό τον Εβρενός μπέη νίκησαν τις ελληνικές δυνάμεις στα Τέμπη και κατέλαβαν τη Λάρισα και τα Φάρσαλα -οι πρώτες έφοδοι είχαν ήδη αρχίσει από το 1386/87- αργότερα δε και τις άλλες θεσσαλικές πόλεις. Τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν εστίες αντίστασης από τους συγκεντρωμένους στα ορεινά κάτοικους και οι Τούρκοι θα ολοκληρώσουν την κατάκτηση από το 1423 και εζής υπό τον Τουραχάν, στρατηγό του σουλτάνου Μουράτ Β' και κυβερνήτη της Θεσσαλίας για αρκετά χρόνια με έδρα τα Τρίκαλα.

Οι τελευταίοι αιώνες της Τουρκοκρατίας
Ο 17ος αι. άφησε έντονα τα ίχνη του στην πόλη της Λάρισας και τη γύρω περιοχή. Οι συνήθεις και γνωστές επιδημίες της χολέρας, τα θανατικά των χρονικών σημειωμάτων, οξύτατες και συχνές λόγω του νοσηρού κλίματος στα πεδινά μέρη, λιγόστεψαν δραστικά τον πληθυσμό. Οι συνθήκες, που επέβαλαν την παρουσία του Σουλτάνου στην πόλη αυτή και της γνώρισαν για λίγα χρόνια την αίσθηση της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας, είχαν παρέλθει χωρίς να της προσπορίσουν τίποτα άλλο παρά κάποια κείμενα ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τον εμπλουτισμό των δικών μας γνώσεων για την κατάσταση σ' αυτή και τη γύρω περιοχή.

Από την Προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Νέο Ελληνικό Κράτος (1881) μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1940)
Η ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θεσσαλίας και ενός μικρού τμήματος της Ηπείρου στον κορμό του μικρού Ελληνικού Κράτους, αποτελούσε τη δεύτερη του εδαφική κσι δημογραφική σύζηση. Η πρώτη ήταν τα Επτάνησα το 1864. Η περίπτωση της Θεσσαλίας ήταν από οικονομική άποψη σημαντικότερη. Πολλά περίμενε η οικονομία από τη συμβολή της παραγωγής του κάμπου, αυτού του σπουδαίου σιτοβολώνα, όπως τον αποκαλούσαν. Οι ελπίδες ήταν και μεγάλες και πολλές, χωρίς ωστόσο να συνοδευτούν και από τα κατάλληλα μέτρα, εκείνες τις ενέργειες που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση τους.

Το Αγροτικό Ζήτημα
Στέκει σε περίοπτη θέση στο χωριό Κιλελέρ το γλυπτό, που αναπαριστά έναν αγρότη να βαστά δρεπάνι και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της αγροτικής ιδέας. Η προσάρτηση της Θεσσαλίας (1881) στην Ελλάδα κληροδότησε ένα μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό κράτος, το πρόβλημα των τσιφλικιών. Ο όρος "Αγροτικό Ζήτημα" εξηγεί την προσπάθεια αναζήτησης ενός τρόπου δίκαιης διανομής ή αναδιανομής της γης στα μέλη μιας κοινωνικής ομάδας, που ζούσαν σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Οι αγρότες της Θεσσαλίας ήλπιζαν ότι η απελευθέρωση θα οδηγούσε στη δίκαιη διανομή της γης στους ακτήμονες καλλιεργητές της. Οι Τούρκοι όμως τσιφλικάδες, φεύγοντας από τη Θεσσαλία πούλησαν τη γη και την περιουσία τους σε Έλληνες γαιοκτήμονες, σε πλούσιους ομογενείς του εξωτερικού ή σε επενδυτές κεφαλαίων. Οι καινούργιοι τσιφλικάδες, οι οποίοι αύξησαν τον αριθμό των τσιφλικιών, ανέθεταν συνήθως τη διαχείριση των τσιφλικιών στους επιστάτες. Οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων του κάμπου ήταν ελεεινές και απαράδεκτες, κατάσταση που δεν άλλαξε με τους νέους ιδιοκτήτες γης. Η εξαθλίωση τόνωσε την αγωνιστικότητα των ακτημόνων και οδήγησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, που απαιτούσαν τη λύση του Αγροτικού Ζητήματος.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΝεώτεροι χρόνοι
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.