e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Λάρισα > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Η Λάρισα είναι νέα πόλη και δεν έχει κατά συνέπεια παλιά ιστορία. Στρατιωτικές κατ' αρχήν ανάγκες υπαγόρευσαν την ίδρυσή της. Αυτό βεβαιώνεται από το εγχειρίδιο που έγραψε το 1901 ο κ. Γ. Σαμαρόπουλος ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας "Θεσσαλιώτις" που τοποθετεί χρονολογικά την ίδρυσή της γύρω στα 1800. Η Λάρισα, γράφει, δεν είναι αρχαία και συνεπώς δεν έχει αρχαιολογική ιστορία. Η σύσταση αυτής και η συγκέντρωση σε πόλη έγινε κυρίως κατά τους χρόνους των επαναστάσεων και ανωμαλιών της Θεσσαλίας όταν η τουρκική κυβέρνηση για να εμποδίζει και να παρακωλύει τις εισβολές ανταρτών από τα γύρω όρη των Αγράφων στην πεδινή Θεσσαλία συνέστησε στη θέση αυτή όπου σήμερα είναι η Λάρισα, η οποία ήταν τότε ένα απλό τουρκοχώρι. Είχε διοίκηση πολιτική και στρατιωτική και χρησιμοποίησε τις αρχές αυτές σαν προπύργιο κατά των αντάρτικων επιθέσεων αφ' ενός και αφ' ετέρου, ως μέσον ασφαλούς συνοικισμού και συγκέντρωσης των καλύτερων οικογενειών των Αγράφων και του κάμπου για ν' αποφεύγουν τις ληστρικές επιθέσεις, ερημώσεις και καταστροφές των επαναστατών. Ιδρύθηκε - γράφει - γύρω στα 1800 και αποτελεί συνέχεια του σημερινού προαστίου Καμινάδες. Η Λάρισα όμως υπήρχε τουλάχιστον 200 χρόνια πριν. Αυτό βεβαιώνεται από την πρόθεση 215 του έτους 1613 της Μονής Βαρλαάμ όπου αναφέρεται η Λάρισα στη σελίδα 56 καθώς και μερικοί Θεσσαλικοί οικισμοί οικισμοί που υπήρχαν το 1613-14.
Έτσι λοιπόν, στην αρχή έγινε κάποιος οικισμός και με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώθηκαν πολλές οικογένειες και δημιουργήθηκε η πόλη. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης και των περιχώρων συνεστήθηκε και Εβδομαδιαία αγορά στο χώρο που αργότερα ιδρύθηκε το Α' Γυμνάσιο Θηλέων κοντά εκεί όπου βρίσκονταν το κεντρικό τέμενος Τσαρί - τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το έτος 1889, με το από 2 Μαΐου 1889 Βασιλικό διάταγμα συστήθηκε η αγορά που λειτουργεί κάθε Τετάρτη ακόμη και σήμερα. Η πόλη διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους και σήμερα αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορικό κόμβο. Πριν το 1821 όπως γράφει ο Λάμπρος Καταφυγιώτης υπήρχε στη θέση που είναι σήμερα η πόλη, συγκοινωνιακός κόμβος που ένωνε με δρόμο την Ήπειρο, τη Θεσσαλία με το εμπορικό λιμάνι του Βόλου. Ο δρόμος αυτός ξεκινούσε τα Γιάννενα και ακολουθούσε την πορεία Μέτσοβο - Τρίκαλα - Λάρισα - Φάρσαλα - Βελεστίνο - Βόλο. Ενδιάμεσα υπήρχαν χάνια. Ένα τέτοιο χάνι υπήρχε και στην Λάρισα στη θέση Τσαρί τζαμί. Χάνια υπήρχαν στην Λάρισα μέχρι το 1970.
Κατά το έτος 1820 ενέσκηψε η φοβερή πανώλη στη Θεσσαλία . Ο πληθυσμός του Θεσσαλικού κάμπου και όσοι κάτοικοι υπήρχαν στη μικρή πόλη που αποτελούνταν από χριστιανούς και Τούρκους, αφανίστηκαν κυριολεκτικά. Μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών και τη δημιουργία του μικρού Ελληνικού κράτους που δεν περιελάμβανε τη Θεσσαλία, στην πόλη συγκεντρώθηκαν Τούρκοι και Έλληνες και η πόλη επεκτάθηκε αριθμώντας πριν το 1881 3.000 κατοίκους. Χωρίστηκε σε συνοικίες που οι Τούρκοι ονόμαζαν μαχαλάδες. Πριν γίνουν οι μαχαλάδες το μέρος ήταν έρημο δασώδες και ελαιώδες. Στον Καρατζιά - μαχαλά που βρίσκονταν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στον Άγιο Μηνά και την Αγία Παρασκευή υπήρχαν ζαρκάδια και πολλά άγρια ζώα. Με το πέρασμα του χρόνου η Λάρισα εξελίχθηκε σε σύγχρονη πόλη με άριστη ρυμοτομία, σύγχρονες κατοικίες και ωραιότατο πάρκο, το Παυσίλυπο. Σε μικρή απόσταση προς τα νοτιοδυτικά βρίσκεται η τοποθεσία "χίλια δενδρα" που παλιότερα ονομάζονταν "Παπαράντζα". Το μέρος αυτό είχε διαμορφώσει παλιότερα ο Δήμαρχος Νικόλαος Χαρίτος σε καταπράσινο άλσος και κέντρο αναψυχής όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
Μετά την εφαρμογή του νόμου περί Δήμων και Κοινοτήτων η επαρχία Λάρισας περιελάμβανε ένα και μόνο Δήμο, το Δήμο Λάρισας με πληθυσμό 13.883 κατοίκους. Περιελάμβανε 129 κοινότητες με 169 ξεχωριστούς οικισμούς. Μετά την απελευθέρωση είχε είχε 4.504 κατοίκους. Το 1896 ανέβηκε ο πληθυσμός της στους 9.446 κατοίκους. Το 1920 είχε 12.618 και στην απογραφή του 1928 είχε φτάσει στους 13.883 κατοίκους. Στην απογραφή του 1951 βρέθηκε με 27.532 και το 1960 ξεπέρασε τους 35.000 κατοίκους. Από τις Δημόσιες υπηρεσίες πρώτα δημιουργήθηκαν το Τηλεφωνείο, το Τηλεγραφείο και το Ταχυδρομείο στην Λάρισα και σε κάθε μεγάλο χωριό της Περιφέρειας. με την πάροδο του χρόνου, προστέθηκαν όλες οι υπηρεσίες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μιας σύγχρονης πόλης.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.