e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ιθάκη > ΜονέςΜονές 


Μονές

Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

Εκκλησία της Ανωγής. Η εκκλησία της Ανωγής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πρωτοκτίστηκε τον 12ο αιώνα. Θαυμάσιες αγιογραφίες διαφόρων περιόδων και ένα υπέροχο τέμπλο, έργο του αγιογράφου Γιάννη Αγραφιώτη, αντικρύζει ο επισκέπτης εισερχόμενος στον ναό. Τα πολλαπλά στρώματα αγιογραφιών μαρτυρούν ότι η εκκλησία γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε σε κάποια χρονική περίοδο. Δίπλα στον ναό, υψώνεται επιβλητικό το βενετσιάνικης τεχνοτροπίας καμπαναριό που χτίστηκε το 1682. Μέρος του καμπαναριού έπεσε θύμα των σεισμών που συγκλόνισαν το νησί το 1953.

Παλαιόχωρα. Η Παλαιόχωρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, 3 χλμ. μακριά από το Περαχώρι. Η περιοχή κατοικήθηκε κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους και μέχρι την πρώτη περίοδο της Ενετοκρατίας υπήρξε ο σημαντικότερος οικισμός του νησιού. Σήμερα στην Παλαιόχωρα σώζονται ερείπια κατοικιών και άστεγες βυζαντινές εκκλησίες που δυστυχώς μαραζώνουν εγκαταλελειμμένες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονικής της περιοχής που έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια έχουν ένα ή δύο ορόφους με λίγα ανοίγματα και χωρίς μπαλκόνια. Η απόσταση που χωρίζει το ένα σπίτι με το άλλο είναι μάλλον δείγμα της ανομοιογενούς προέλευσης των κατοίκων.

Μητρόπολη της Κεφαλονιάς. Ο Ιερός Ναός, της Παναγίας στα Λινοβρόχια, όπως λέγεται, κτίστηκε το 1800. Προϋπήρχε μικρός ναϊσκος τον οποίο μεγάλωσαν για τις ανάγκες των ενοριτών. Εχει θαυμάσιο ολόγλυφο ξύλινο τέμπλο, μεταβυζαντινής τέχνης του 1793. Κατασκευάστηκε από τον Μετσοβίτη τεχνίτη Ιωάννη Πασχουλίτη. Παραπλεύρως του Ναού, υπάρχει το περίφημο καμπαναριό με την θαυμάσια πέτρινη δομή του. Η κατασκευή του άρχισε το 1820 και περατώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΜονές
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2000 - 2005     Hellas Informatics. All rights reserved.