e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Καβάλα > Κάστρο ΚαβάλαςΚάστρο Καβάλας 


Κάστρο Καβάλας

Η ακρόπολη που βλέπουμε σήμερα, μήκους 65 μέτρων και πλάτους που κυμαίνεται από 17-60 μέτρα, είναι κατασκευή του 15ου αιώνα (1425). Ο εξωτερικός περίβολος της ενισχύεται από δύο τετράγωνους πύργους τοποθετημένους στις βόρειες γωνίες, έναν πολυγωνικό στο μέσο της ανατολικής πλευράς και έναν προμαχώνα στη νοτιοανατολική γωνία. Στο νότιο τμήμα της ακρόπολης υπήρχαν δεξαμενές νερού, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, όπως και κτίσματα για τη φρουρά. Κατά την επανάσταση του γένους, η αποθήκη πυρομαχικών, που διασώζεται στις μέρες μας, χρησιμοποιείτο σαν φυλακή για τους αγωνιστές της επανάστασης. Επικοινωνία με τον εξωτερικό περίβολο της ακρόπολης υπήρχε διά μέσου δύο πυλών. Η μία είναι αχρηστευμένη, ενώ η άλλη που βρίσκεται απέναντι της είναι η κύρια είσοδος του φρουρίου.
Ο επoικισμός και η ίδρυση της νέας πόλης, της Καβάλας, ανάγονται χρονικά στα έτη 1527 ή 1528. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν Εβραίοι, που είχαν πάρει μαζί τους οι Τούρκοι κατά την επιστροφή τους από την Ουγγαρία. Η πόλη αρχίζει και μεγαλώνει, ενώ το τείχος της επεκτείνεται για να συμπεριλάβει όλες τις κατοικίες. Η Καβάλα αναμορφώνεται σημαντικά την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1521-1566), ο οποίος μαζί με το βεζύρη του Ιμπραϊμ έκτισαν το υδραγωγείο της πόλης (Καμάρες), τον καινούργιο περίβολο της πόλης και πλήθος άλλων κτισμάτων. Ο περίβολος αυτός ξεκινούσε από τον παλιό, έφτανε στο λιμάνι, κατόπιν συνέχιζε κατά μήκος της οδού Βενιζέλου εώς τα νότια της σημερινής κεντρικής πλατείας, όπου και άλλαζε κατεύθυνση για να περάσει μέσα από την πλατεία του Αγίου Νικολάου, εώς την αρχή της οδού Ομονοίας συναντώντας ξανά τον παλαιό περίβολο. Επιπλέον από αναφορές που έχουμε από περιηγητές που πέρασαν από την Καβάλα, μαθαίνουμε ότι η πόλη χωριζόταν με ένα τείχος στην πάνω και στην κάτω πόλη. Το τείχος αυτό, ξεκινούσε από το σημερινό 5ο γυμνάσιο και έφτανε εώς το φρούριο. Η κατασκευή του τείχους αυτού, που σώζεται στις μέρες μας, τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 1591 και το 1669.
Έκτοτε, δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για την κατασκευή κάποιου επιπλέον οχυρωματικού έργου, εκτός βέβαια από τις πιθανές επισκευές των τειχών που συνέβαιναν κατά καιρούς. Εξάλλου, η Καβάλα ποτέ δεν έχασε τη στρατηγική και εμπορική της σημασία, όντας το δεύτερο μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της βόρειας Ελλάδας, μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης. Πάντοτε τύγχανε επιθέσεων (1684, βομβαρδισμός της πόλης από τους Βενετούς, 1771 λεηλασία της πόλης από το Ρωσικό στόλο) και επιδρομών από πειρατικά πλοία. Γ' αυτό το λόγο, έπρεπε πάντοτε να διατηρεί την οχύρωση της σε καλή κατάσταση. Οχύρωση, που είναι εμφανής ακόμη και σήμερα με τη μορφή του εναπομείναντος κάστρου και των τειχών που περικλείουν ακόμα την παλιά πόλη.
Το κάστρο, που χρησιμοποιείται σήμερα για διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και που μαζί με τις Καμάρες αποτελούν τα σήματα κατατεθέν της Καβάλας.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΚάστρο Καβάλας
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.