e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Καβάλα > Απελευθέρωση - Νεώτεροι χρόνοιΑπελευθέρωση - Νεώτεροι χρόνοι 


Απελευθέρωση - Νεώτεροι χρόνοι

Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Καβάλα στην χρυσή της εποχή. Από το 1903 μέχρι το 1909 οι Έλληνες κάτοικοι, με υψηλό εθνικό φρόνημα, παίρνουν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα, καθώς και στην άμυνα κατά της βουλγαρικής προπαγάνδας των κομιτατζήδων.
Τον Οκτώβριο του 1912 βούλγαροι κομιτατζήδες καταλαμβάνουν την Καβάλα χωρίς να αντισταθούν οι Τούρκοι. Ακολουθούν βασανιστήρια, ομηρίες, καταπίεση. Όμως το μήνυμα της ελευθερίας φέρνουν τα ελληνικά καράβια. Μια μοίρα του στόλου με ναυαρχίδα το πασίγνωστο θωρηκτό Αβέρωφ και έχοντας βάση τη Θάσο, περιπολεί στα νερά της Καβάλας. Στις 25 Ιουνίου του 1913 εμφανίζονται ελληνικά σκάφη και το πρωϊ της επομένης, 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό Δόξα καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και καταλαμβάνει την πόλη. Στις 27 Ιουνίου ο Ναύαρχος Κουντουριώτης με το επιτελείο του μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα αποβιβάζεται στην Καβάλα και πηγαίνει πρώτα στο Διοικητήριο και έπειτα στην εκκλησία όπου παρίσταται στη δοξολογία που ψάλετε για την απελευθέρωσή της. Το ίδιο απόγευμα στέλνει από το θωρηκτό Αβέρωφ ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα:
" Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30' μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης"
Στα 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαθίστανται στην Καβάλα 25.000 περίπου πρόσφυγες. Μέχρι το 1930 η οικονομική άνθηση της Καβάλας κορυφώνεται και η πόλη γίνεται το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας καπνού της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μεγάλες ξένες καπνεμπορικές εταιρείες εγκαθίστανται στην πόλη και η κίνηση του λιμανιού της πολλαπλασιάζεται.
Η άνθηση του καπνεμπορίου και η αύξηση του πληθυσμού έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πλατιάς εργατικής τάξης - οι καπνεργάτες υπολογίζονται το 1928 γύρω στους 20.000 - που οργανώνονται σε ισχυρά εργατικά σωματεία και διεκδικούν δυναμικά τα αιτήματά τους. Η κοινωνική φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει και οι εργατικές κινητοποιήσεις είναι πολύ συχνές. Ακολουθούν δύσκολα χρόνια. Η δικτατορία του Μεταξά, 0 Β' Παγκόσμιος πόλεμος, ο εμφύλιος. Το καπνεμπόριο συρρικνώνεται, η ανεργία ωθεί τις εργατικές μάζες στη μετανάστευση, ο πληθυσμός μειώνεται και η Καβάλα χάνει, ίσως για πάντα, την προπολεμική αίγλη.
Η οικονομική δραστηριότητα της σημερινής πόλης βασίζεται κυρίως στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αλιεία και τη μεταποίηση.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑπελευθέρωση - Νεώτεροι χρόνοι
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.