e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βέροια - Ημαθία > ΑσώματαΑσώματα 


Ασώματα

Τα Ασώματα είναι ένα εξολοκλήρου πεδινό μέρος, εκτεινόμενο στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελώντας ένα κατ' εξοχήν αγροτικό μέρος με κύρια απασχόληση των κατοίκων την γεωργία.
Στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα κοντά στο χωριό και 8 χλμ. Νότια της Βέροιας βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής και σήμερα σώζεται μόνο ένας μικρός σε διαστάσεις ναός. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική που το συνολικό της μήκος δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα.
Δεν γνωρίζουμε το πότε ακριβώς κτίσθηκε το μοναστήρι. Η επικρατέστερη άποψη τοποθετεί την ίδρυση του στα τέλη του 16ου αιώνα, στηριζόμενη στην κτητορική επιγραφή που υπάρχει στο ναό και στη μορφή της τοιχοποιίας του, που οδηγεί στους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Η κτητορική επιγραφή είναι σαφής όσον αφορά την χρονολόγηση του ναού και τοποθετεί την εγkαινίαση του στο 1570. Η επιγραφή εκτός από την χρονολογία ίδρυσης του ναού, μας πληροφορεί πως ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Παναγία και όχι στον Προφήτη Ηλία όπως είναι σήμερα.
Ο ναός εξωτερικά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με εξαίρεση τον ανατολικό τοίχο του ιερού βήματος. Ειδικότερα η κόγχη του ιερού βήματος είναι εξωτερικά τρίπλευρη με μια ωραία λαξότμηση τη διακόσμηση που περιτρέχει εξωτερικά και τις τρεις πλευρές.
Ο ναός παραλές τις φθορές του χρόνου διατηρήθηκε εξαιτίας των διαφόρων επισκευών και παρεμβάσεων που υπέστη στο πρόσφατο παρελθόν.
Η είσοδος στο ναό γίνεται τα δυτικά. Πάνω ακριβώς από το υπέρθυρο υπάρχει ένα τυφλό τόξο στο οποίο μας υποδέχεται μια κατεστραμένη τοιχογραφία της Παναγίας. Στο ιερό βήμα εκτός από την κεντρική κόγχη και τις κόγχες της πρόθεσης και του Διακονικού υπάρχουν άλλες δύο κόγχες στο βόρειο και νότιο τμήμα των τοίχων του.
Εκείνο που προσδίδει ιδιαίτερη αξία σ' αυτό το μικρό μοναστήρι είναι οι λιγοστές, αλλά θαυμάσιες τοιχογραφίες του, που σώζονται ακόμη σε πείσμα του χρόνου και της φθοράς. Κάποτε μάλιστα θα έπρεπε να ήταν κατάγραφος όλος ο ναός, αλλά δυστυχώς σήμερα σώζονται ελάχιστες. Οι πιο αξιόλογες από αυτές είναι εκείνες του ιερού βήματος.
Οι τοιχογραφίες του ναού δεν μας διασώζουν το όνομα του αγιογράφου. Το ενιαίο όμως του τεχνοτροπικού χαρακτήρα τους μας οδηγεί στην πεποίθηση πως ο ναός αγιογραφήθηκε από έναν καλλιτέχνη. Ο καλλιτέχνης της μονής του Προφήτη Ηλία είχε άμεση σχέση με το περιβάλλον των καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν σε πολλούς ναούς της Βέροιας. Γι' αυτό ακριβώς οι τοιχογραφίες της μονής του Προφήτη Ηλία θεωρούνται μέρος της κοινής υστεροβυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης που κυριάρχησε σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της κεντροδυτικής Μακεδονίας.
Για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία δεν σώζονται παρά ελάχιστες ιστορικές πληροφορίες. Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία πρέπει να καταστράφηκε στα γεγονότα της επανάστασης στη Νάουσα το 1822, ακολουθώντας την μοίρα των άλλων μοναστηριών της περιοχής.
Σήμερα εκτός από το καθολικό της μονής δεν σώζεται τίποτα άλλο από τα κτίρια του μοναστηριού.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑσώματα
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.