e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βέροια - Ημαθία > ΒέροιαΒέροια 


Βέροια

Αξέχαστη θα μείνει στον επισκέπτη μια βόλτα στην παλιά Βέροια. στις παραδοσιακές συνοικίες που έχουν αποκτήσει νέα πνοή μέσα από τις αναπλάσεις και τις αναπαλαιώσεις.

Ξεκινώντας τη βόλτα μας στην παλιά Βέροια, πρώτη μας στάση είναι η Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας, η οποία οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη βρύση που βρίσκεται ακόμη στην περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση όποιος περαστικός έπινε νερό από αυτήν τη βρύση, παντρεύονταν Βεροιώτισσα και παρέμενε για πάντα στην πόλη.

Η συνοικία βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της πόλης, έξω από τα παλιά τείχη της, ανάμεσα στα κάστρα, κάτω από τον κεντρικό πύργο και δίπλα στο "ποτάμι των γύφτων", όπως ονόμαζαν τον Τριπόταμο στο Μεσαίωνα. Εικάζεται ότι στην περιοχή της Μπαρμπούτας τα σπίτια συνδέονταν μεταξύ τους με υπόγειες στοές τα αποκαλούμενα "λαγούμια".

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της στοιχεία, είναι οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (σαχνισιά), ο υπερυψωμένος επάνω από τη στέγη "ηλιακός" που επικοινωνούσε με ξύλινη σκάλα με το ανώγειο χαγιάτι και ήταν ελεύθερο απ' όλες τις πλευρές καθώς και οι δίφυλλες βαριές εξώπορτες με οριζόντια και διαγώνια ξύλα, που φέρουν πλατυκέφαλα γυφτόκαρφα. Αλλο σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι η έλλειψη καμινάδων από τα εβραϊκά σπίτια, διότι χρησιμοποιούν μαγκάλια με ρόδες. Εδώ διατηρείται η εβραϊκή συναγωγή, μοναδική στα Βαλκάνια, την οποία είχε επισκεφθεί και ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε στην Βέροια.

Τα τελευταία χρόνια με παρέμβαση του Δήμου συνεχίζεται η αναστήλωση και αναπαλαίωση της πανέμορφης αυτής γειτονιάς, στην οποία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το τούρκικο στοιχείο, ήταν το πιο πολυάριθμο στη Βέροια, συγκεντρωμένο στο επάνω μέρος της πόλης. Όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στην πόλη μετέτρεψαν παλιές εκκλησίες σε τζαμιά. Ανάμεσα σ' αυτές ήταν και η Παλιά Μητρόπολη, το Ουνκιάρ τζασίμι, το Καζακτσί και Μπαμπά τεκέ τζασμί. Το σύνολο των τζαμιών στη Βέροια ήταν 14. Αλλος τομέας όπου αναπτύχθηκε οικοδομική δραστηριότητα ήταν τα δημόσια τουρκικά λουτρά, τα χαμάμ.

Η κάθε μία από τις ξεχωριστές φυλετικές κοινότητες, Έλληνες, Τούρκοι, Βλάχοι, Εβραίοι, κατοικούσαν στους απομονωμένους μαχαλάδες τους, με τα δικά τους έθιμα έχοντας μια τελείως κλειστή ζωή και μόνο η αγορά, το παζάρι, αποτελούσε το κοινό σημείο επαφής.

Κατηφορίζοντας ο επισκέπτης από την περιοχή της Μπαρμπούτας προς το κέντρο της πόλης, μπορεί να περάσει από τον τόπο όπου περπάτησε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και κήρυξε τον λόγο του Θεού στα μέσα και ύστερα του 1ου αιώνα μ.Χ. Αυτός ο δρόμος σώζεται μέχρι και σήμερα (οδός Μητροπόλεως) μαρτυρώντας έτσι την έντονη παρουσία της Βέροιας κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Κατεβαίνοντας την Μητροπόλεως, δεξιά, πίσω από την Μητρόπολη, μια ακόμη όμορφη παραδοσιακή περιοχή της πόλης είναι ο οικισμός της Κυριώτισσας, με έντονη επίσης την παρουσία της Βεροιώτικης αρχιτεκτονικής στα παλιά διατηρητέα σπίτια. Και στην περιοχή της Κυριώτισσας τα παλιά αρχοντικά υψώνονται αριστερά και δεξιά, δίνοντας την αίσθηση πως προσπαθούν να ακουμπήσουν μεταξύ τους στην κορυφή. Έτσι δημιουργούν ανάμεσά τους στενά καλντερίμια και πλακόστρωτα σοκάκια.

Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών που βρίσκονται στην περιοχή της Κυριώτισσας είναι ένας ακόμη σημαντικός πόρος έλξης για τον επισκέπτη.

Η περιοχή εμφανίζεται μέσα στο κέντρο της Βέροιας σαν μια χαλαρή παρένθεση στους καθημερινούς αγχωτικούς ρυθμούς της πόλης.

Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Τις βραδινές ώρες η περιοχή αλλάζει όψη, μπαίνει σε άλλους ρυθμούς και προκαλεί το ενδιαφέρον των νέων κυρίως, αλλά και όσων θέλουν να χαρούν μία βραδιά στα ουζερί, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα κλαμπ - μπαρ από τον πεζόδρομο της οδού Κοντογεωργάκη μέχρι την περιοχή της οδού Ιεραρχών και Αγγέλων πίσω από την Μητρόπολη.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΒέροια
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.