e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βέροια - Ημαθία > Βυζαντινό Μουσείο ΒέροιαςΒυζαντινό Μουσείο Βέροιας 


Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, ένα νέο μουσείο στην Κεντρική Μακεδονία, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του. Δίπλα στο ελληνιστικό - βυζαντινό - οθωμανικό τείχος της πόλης, στην έξοδο της γειτονιάς της Κυριώτισσας, στεγασμένο σ' έναν υδρόμυλο των αρχών του περασμένου αιώνα, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας περιμένει τους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους. Εικόνες, κεραμικά, νομίσματα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά - όλος ο πλούτος της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας, αλλά και του ζωτικού της χώρου - εκτίθενται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του παλιού υδρόμυλου.

Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου στεγάζονται σε διατηρητέο κτίριο, γνωστό ως Μύλος του Μάρκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1911 από τον Στέργιο Μάρκου, γιατρό με σπουδές στο Βουκουρέστι. Σε επαφή με τη νότια όψη του κτιρίου περνούσε το νερό από παρακλάδι του Τριπόταμου, το οποίο αποτελούσε την κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία του μύλου. Επρόκειτο για αλευρόμυλο που λειτουργούσε με κυλίνδρους. Το κτίριο ήταν τετραώροφο, τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής βιομηχανικών κτιρίων αυτής της περιόδου. Η κατασκευή και η ποιότητα των υλικών του κτιρίου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Οι τοιχοποιίες του από τοπικό πωρόλιθο και ισχυρό ασβεστοκονίαμα ενισχύονταν στις γωνίες με λαξευμένα αγκωνάρια. Τα πατώματα και η στέγη του ήταν ξύλινα και εδράζονταν στις περιμετρικές τοιχοποιίες και σε μεταλλικό σκελετό από χυτοσίδηρο, στο μέσον και κατά μήκος της μεγάλης διάστασης του κτιρίου.

Η αλευροποιία Μάρκου σταμάτησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1960. Το 1981 το κτίριο κάηκε. Έτσι, ό,τι απέμεινε από αυτό ήταν οι περιμετρικές τοιχοποιίες του και ο μεταλλικός σκελετός στο εσωτερικό του, εξαιρετικά παραμορφωμένος. Τη δεκαετία του 1980 τα νερά του παραπόταμου διοχετεύτηκαν με υπόγειους αγωγούς και στη θέση του κατασκευάστηκε η οδός Θωμαΐδου.

Οι τοιχοποιίες, παρότι το κτίριο κάηκε και παρά τη χρόνια έκθεση τους σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Με βάση τα ίχνη από τις δοκοθήκες που σώζονταν στις τοιχοποιίες και τον παραμορφωμένο μεταλλικό σκελετό, έγινε αναπαράσταση της αρχικής μορφής και κατασκευαστικής δομής του κτιρίου, η οποία και επαναλήφθηκε κατά την αποκατάσταση του, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ίσως η μοναδική στην περιοχή.

Τμήμα του παραμορφωμένου μεταλλικού σκελετού διατηρήθηκε και εκτίθεται στον αύλειο χώρο του μουσείου.

Στο κτίριο προστέθηκε ένα υπόγειο προκειμένου να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια του μουσείου. Η προσθήκη αυτή κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τη βοήθεια μικροπασσάλων, και έτσι διαφοροποιείται από την αρχική κατασκευή.
Το Βυζαντινό μουσείο περιλαμβάνει τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. καθένας από τους οποίους φιλοξενεί μια εννοιολογική αυτοτελή ενότητα της μόνιμης έκθεσης. Η ιδιαίτερα πλούσια συλλογή φορητών εικόνων, οι τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά δάπεδα, τα χειρόγραφα και τα παλαίτυπα, τα έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, τα νομίσματα και τα ξυλόγλυπτα αποτελούν τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα


Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.