e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βέροια - Ημαθία > Αρχαιολογικό Μουσείο ΒέροιαςΑρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας 


Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το αρχαιολογικό μουσείο Βέροιας φιλοξενεί ευρήματα και εκθέματα τα οποία φανερώνουν τη μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Στο προαύλιο του μουσείου υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ.
Το Μουσείο της Βέροιας αποτελείται από τρεις αίθουσες και μία μεγάλη αυλή που λειτουργεί ως υπαίθριος εκθεσιακός χώρος γλυπτών. Ξεκινώντας ο επισκέπτης την περιήγηση του, συναντά στην πρώτη αίθουσα, ταφικά ευρήματα από τα κλασσικά και ελληνιστικά νεκροταφεία της πόλης, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Παλαιότερα, τη δεκαετία του '60 που κατασκευάστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το Μουσείο, η αίθουσα αυτή ήταν αφιερωμένη στο νεολιθικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας που έχει ανασκαφεί από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και στον οποίο έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα αρχαιότερης νεολιθικής εποχής, που τον κατατάσσουν στον αρχαιότερο οργανωμένο οικισμό που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο.
Οι λαξευτοί αυτοί τάφοι, που εκτείνονται περιμετρικά έξω από τα αρχαία τείχη της πόλης ήταν θαλαμωτοί και οικογενειακοί, με αλλεπάλληλες ταφές στις κλίνες και στους διαδρόμους, ενώ τα κτερίσματα τους, μελαμβαφή και ερυθρόμορφα αγγεία και ειδώλια κατασκευασμένα στα τοπικά εργαστήρια που γνώριζαν μεγάλη άνθηση την εποχή εκείνη, εκτίθενται στις γυάλινες βιτρίνες της αίθουσας και καταμαρτυρούν την εξελικτική πορεία της κεραμικής και της κοροπλαστικής, από τα τέλη του 5ου έως και τα τέλη του 2ου αι.π.Χ.
Στην δεύτερη αίθουσα εκτίθενται ελληνιστικά γλυπτά και ανάγλυφα, από τα οποία ξεχωρίζουν ένας ακέφαλος κορμός αθλητή και ένας κορμός Αφροδίτης. Επίσης στην ίδια αίθουσα φιλοξενούνται και κάποιες επιτύμβιες στήλες ολόγλυφες ή ανάγλυφες και πολύμορφο επιγραφικό υλικό, που αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών για την πολιτική και κοινωνική οργάνωση της πόλης, την τοπική της αριστοκρατία, τις διασυνδέσεις της με την βασιλική οικογένεια, αλλά και τις δραστηριότητες των επώνυμων Βεροιέων που την αποτελούν.
Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται επίσης επιτύμβιες στήλες, τραπεζοφόρα και ρωμαϊκές κεφαλές, μία εκ των οποίων θεωρείται ότι απεικονίζει τον αυτοκράτορα Κλαύδιο. Την εποχή όμως που κατασκευάζονται οι κεφαλές αυτές, τα επίσημα αγάλματα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων επηρεάζουν στην τεχνοτροπία και τα χαρακτηριστικά τους, τ' αγάλματα των εδώ υπηκόων τους. Οι γλύπτες στα τοπικά εργαστήρια δανείζονται τον τρόπο που σμιλεύουν οι Ρωμαίοι στο μάρμαρο τα χαρακτηριστικά και την κόμη για τα πορτρέτα τους, που αποδίδονται πλέον με ακρίβεια, σε αντίθεση με τα ελληνιστικά χρόνια, δημιουργώντας την μόδα της εποχής.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

Η Χάλκινη υδρία-κάλπις, 370-360 π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχο αγγείο και βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο της Βέροιας.

Τα Χρυσά κοσμήματα από γυναικεία ταφή, 2ος αιώνας π.Χ. Ζεύγος χρυσών ενωτίων, χρυσό δακτυλίδι και χρυσό περιδέραιο με κρίκους από χρυσό και κορναλίνη.

Ο Ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας ρυθμού Κερτς. Στην κύρια όψη του φέρει παράσταση σχετική με τον κύκλο της Αφροδίτης και του Διονύσου. Μέσο 4ου αιώνα π.Χ.

Η Προτομή Όλγανου. Προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου, γιου του μυθικού Βέρητα και αδελφού της Μίεζας και της Βέροιας. Ωραίο πορτρέτο του 2ου μισού του 2ου αιώνα μ.Χ. Βρέθηκε στον Κοπανό Νάουσας.

Η Επιτύμβια στήλη του Πατερίνου. Ψηλή ανθεμωτή στήλη με ανάγλυφη παράσταση του νεκρού Πατερίνου, γιου του Αντιγόνου, που στέκεται όρθιος στο κέντρο. Έργο του τέλους του 2ου αιώνα π.Χ., καλό δείγμα του τοπικού εργαστηρίου γλυπτικής.

Η Κεφαλή Μέδουσας. Υπερμεγέθης κεφαλή που ήταν προσαρμοσμένη στη ΒΑ πύλη των τειχών της Βέροιας. Ο προορισμός της ήταν αποτρεπτικός, δηλαδή να αποθαρρύνει τους εχθρούς της πόλης. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ.
l

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.