e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Βέροια - Ημαθία > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Βέροια
Κτισμένη σε ένα υψίπεδο στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου, με πολλές φυσικές καλλονές και πλούσιο κάμπο. Στα ΝΑ της υψώνονται τα οργιώδη σε βλάστηση Πιέρια, στις υπώρειες των οποίων κυλάει τα ορμητικά νερά του ο Αλιάκμων με τους πολλούς παραποτάμους του. ΄Ενας από αυτούς, ο Τριπόταμος διασχίζει και την πόλη.

Η πόλη εμφανίζεται σαν μικρός οικισμός στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.χ. η Βέροια είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η ίδρυση της χάνεται στα χρόνια του μύθου, και από τα τέλη του πέμπτου προχριστιανικού αιώνα (432 π.Χ.), καταγράφεται για πρώτη φορά το όνομά της από το μεγάλο ιστορικό Θουκυδίδη, (Α,61,4): "Ιστορίααφικόμενοι (οι Αθηναίοι εκ Πύδνης) ες ΒέροιανΙστορία και παρείσαντες πρώτον του χωρίου και ούχ ελόντες, επορεύοντο κατά την προς Ποτίδαιαν". Οι Αθηναίοι θέλουν να καταλάβουν την Βέροια σαν πόλη οχυρή, ακμαία, πλούσια και επίκαιρη, όπως και όλοι οι κατοπινοί επιδρομείς και κατακτητές της Μακεδονίας. Δεν τα καταφέρνουν όμως, διότι απροσπέλαστο εμπόδιο στέκουν τα ισχυρά της τείχη.

Στην ιστορία της εσωκλείει μύθους και πραγματικότητες στοιχεία που φανερώνουν την έντονη παρουσία στα βάθη των αιώνων. Η μυθολογία ισχυρίζεται ότι κτίσθηκε από την Βέροια, νύφη των υδάτων, κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος.

Ο Βυζάντιος αναφέρει ότι η Βέροια κτίσθηκε από τον Μακεδόνα στρατηγό Φέρωνα, από το όνομα του οποίου με μεταβολή του Φ σε Β κατά γνωστό Μακεδονικό ιδιωματισμό ονομάστηκε Φέροια και μετέπειτα Βέροια.

Οι πρώτοι γνωστοί κάτοικοι της Βέροιας, ήταν οι Βρύγες, έθνος Θρακικό, οι οποίοι σε Φρύγες μετονομάσθηκαν, όταν μετανάστευσαν στην Ασία. Οι Φρύγες εκτοπίσθηκαν από τους Μακεδόνες. Και η Βέροια έγινε Μακεδονική από τον 9ο π.Χ. αιώνα, μέχρι το 168 π.Χ., οπότε κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Η Μακεδονική περίοδος της Βέροια, αντίθετα από την Φρυγική είναι πλούσια σε πληροφορίες. Η πόλη έρχεται δεύτερη σε σπουδαιότητα, ύστερα από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας Πέλλα.

Θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι Αντιγονίδες, των οποίων η δυναστεία διαρκεί από το 294 π.Χ. ως το 168 π.Χ. καταγόταν από την Βέροια. Πιθανόν μάλιστα να είχαν, εκτός από το θερινό της Βεργίνας, και χειμερινό ανάκτορο μέσα στη Βέροια, μέχρι τα τελευταία χρόνια της Μακεδονικής ακμής.

Η ρωμαϊκή περίοδος της Βέροιας, όπως και όλης της Μακεδονίας αρχίζει το 168 π.Χ. Οι μακεδονικές πόλεις ύστερα από την καταστροφή αυτή και την σύλληψη του Περσέως (τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας) παραδίνονται χωρίς μάχες. Ο ευγενής Μακεδονικός λαός έπεσε κατά την περίοδο αυτή σε κατάσταση απαίδευτου αγροτικού λαού. Η Βέροια όμως διακρίθηκε και πάλι. Η κεντρική θέση και η ακμή της πόλεως, πιθανόν να συνετέλεσαν, ώστε να ορισθεί έδρα του "Κοινού των Μακεδόνων". Σαν πρωτεύουσα του κοινού γνώρισε εξαιρετική λαμπρότητα και δόξα, όση ποτέ άλλοτε κατά την μακραίωνη ιστορία της.

Κολακευτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί, που τις αποδίδονται τώρα. Αλλά χαρακτηρίζεται ως "πόλη της Μακεδονίας μεγάλη και πολυάνθρωπος" και αλλού "ζαθέη μητρόπολις".

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.