e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Γρεβενά > ΠαλιουριάΠαλιουριά 


Παλιουριά

Σύμφωνα με την παράδοση η Παλιουριά (Ζυμιάστι) σχηματίστηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής επί Τουρκοκρατίας, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοί τους από τους Τούρκους, Έως το 1927 το χωριό κατοικούνταν από ντόπιους, ενώ μετά ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Βρίσκεται 14 χλμ. ΒΔ της Δεσκάτης και 47 χλμ. ΝΑ των Γρεβενών, Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 480 μ. και η κύρια ασχολία των κατοίκων -350 το χειμώνα, 400 το καλοκαίρι -είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Από την κορυφή της Βουνάσας (1.528 μ.) η θέα είναι απολαυστική. Εκεί βρίσκεται και το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ένα σπουδαίο μνημείο που χρονολογείται ανάμεσα στο 13ο -15ο αι. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, διαθέτει μικρή βιβλιοθήκη και διασώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες του 16ου και 17ου αι.
Όμορφες και παλιές εκκλησίες υπάρχουν γύρω από την Παλιουριά. Η Αγ. Τριάδα 500 μ. ΒΑ, ο Αγ. Γεώργιος 1 χλμ. ΝΑ, η Αγ. Παρασκευή στην ίδια θέση και η Αγ. Κυριακή 1 ,5 χλμ. Δ, διασώζουν τοιχογραφίες και εικόνες. Μάλιστα η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής μέσα στην κοινότητα έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικό μνημείο.

Παναγιά
Η Παναγιά (Τορνίκι), ένα πολύ όμορφο μικρό χωριό, είναι χτισμένο δίπλα στον Αλιάκμονα, σε υψόμετρο 420 μ., 20 χλμ. ΒΔ της Δεσκάτης. Τα ομοιόμορφα μικρά σπιτάκια που χτίστηκαν στη θέση αυτών που καταστράφηκαν από το σεισμό του '95, δίνουν την αίσθηση ενός ολοκαίνουριου χωριού.
Οι λιγοστοί κάτοικοι της Παναγίας -70 το χειμώνα, 120 το καλοκαίρι -ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με διηγήσεις τους η κοινότητα δεν μετακινήθηκε ποτέ και επί Τουρκοκρατίας διετέλεσε κεφαλοχώρι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο μοναστικές κοινότητες κοντά στο χωριό: η Ιερό Μονή της Παναγίας και η Ιερό Μονή Ζάβορδας, που θεωρείται ο ιερός χώρος του νομού Γρεβενών.
Το 1530, σε μια πολύ δύσκολη για τον τόπο περίοδο σκλαβιάς, ήρθε στην περιοχή ο Όσιος Νικάνορας, εμψύχωσε τους κατοίκους και έχτισε το μοναστήρι στην περιοχή Ζάβορδας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο, που βρίσκεται 11 χλμ. Α της Παναγίας. Το 1959 ανακαλύφθηκε στο μοναστήρι χειρόγραφος κώδικας με ολόκληρο το Λεξικό του Πατριάρχη Φώτιου (820-891), που περιέχει αποσπάσματα χαμένων έργων αρχαίων κλασικών. Ο δρόμος μέχρι εκεί είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό που ελκύει ακόμα περισσότερο τον επισκέπτη είναι το σπάνιας ομορφιάς τοπίο που δια- μορφώνεται στη περιοχή του μοναστηριού, αφού ακριβώς δίπλα περνά ο ποταμός Αλιάκμονας.
Η I.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (της Παναγίας), βρίσκεται 2 χλμ. Α της κοινότητας και πιθανότατα πρόκειται για παλιότερο μνημείο από αυτό της Ζάβορδας, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΠαλιουριά
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.