e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Γρεβενά > Τα ΓρεβενάΤα Γρεβενά 


Τα Γρεβενά

Η πόλη των Γρεβενών είναι χτισμένη σε υψ. 534 μ. ανατολικά της Β. Πίνδου, στις όχθες του Γρεβενίτη, παραπόταμου του Αλιάκμονα.
Tα Γρεβενά ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία με έργα υποδομής και με τουριστική αξιοποίηση, δίνοντας έμφαση στην πανέμορφη αλπική φύση.Δύο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στις εισόδους από Κοζάνη και Τρίκαλα και η όμορφη πεζοδρομημένη πλατεία Αιμιλιανού, με απλωμένα γύρω της παραδοσιακά και σύγχρονα εστιατόρια-ταβέρνες, καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής και εστίασης των επισκεπτών-τουριστών. Στον πεζόδρομο της Μ. Αλεξάνδρου, σύγχρονα αλλά και κλασικά καφέ ελκύουν τον επισκέπτη, ενώ για τους ρομαντικούς υπάρχουν τα Δημοτικά αναψυκτήρια στο Καστράκι και στα Τσακάλια.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο υπαίθριο θέατρο στην περιοχή Καστράκι, χωρητικότητας 2.500 θεατών, οι θρησκευτικές τελετές (Ανάσταση, Επιτάφιος, Λιτανεία κ.λ.π.), καθώς και τα ήθη και τα μοναδικά έθιμα (Πανηγύρια, Γκαμήλα και κέδρινοι Φανοί στις Απόκριες, Λοκατσάρια κ.λπ.), συνηγορούν σε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη και διαμονή στην πόλη.Το Ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι χτισμένο στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Έχει σχήμα πενταγώνου, με μήκος πλευράς 2 μ. και το συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 20 μ. Σε εντοιχισμένη επιγραφή διαβάζουμε ότι "Εκτίσθη το 1906, ανεκαινίσθη το 1969". Είναι από τα λίγα εναπομείναντα κτίσματα στην πόλη από την εποχή της Τουρκοκρατίας και πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως τμήμα τούρκικου τζαμιού. Στο εσωτερικό του, που είναι κενό, υπάρχει κυκλική σκάλα, η οποία οδηγεί σε περιμετρική βεράντα λίγο πριν την κορυφή. Μετά τη βεράντα υψώνονται καμάρες που στηρίζουν έναν κωνικό τρούλο, στη βάση του οποίου είναι ενσωματωμένες μεγάλες πλάκες ρολογιού, συνδεδεμένες με μια καμπάνα.
Στα Δυτικά της πόλης βρίσκεται ο Μύλος του Μπουσιού, κτίσμα του περασμένου αιώνα, που αποτελεί τη μοναδική μαρτυρία βιομηχανικού κτιρίου της περιοχής. Πρόκειται για έναν προηγμένης τεχνολογίας για την εποχή του αλευρόμυλο, που λειτούργησε αδιάλειπτα για έναν αιώνα περίπου και η δραστηριότητα του έφτανε ως τη Μασσαλία, την Προύσα, τη Βομβάη και το Λονδίνο, Βασική κινητήρια δύναμη του ήταν το νερό, που υπήρχε άφθονο το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι χρησιμοποιούνταν η δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης ατμομηχανή.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΤα Γρεβενά
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.