e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Γρεβενά > Το αγροτικό τοπίοΤο αγροτικό τοπίο 


Το αγροτικό τοπίο

Τα αγροτικά τοπία είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά αλλά και τα πιο ιδιότυπα του νομού Γρεβενών. Συνθέτουν το σκηνικό στο μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης που ανοίγεται ανάμεοα οτην Πίνδο και την κορυφογραμμή του Σινιάτσικου, του Βούρινου και της Βουνάσας, οροσειρές που με τους σκοιεινόχρωμους όγκους τους ή τις χιονισμένες κορφές τους, φράζουν από παντού τον ορίζοντα.
Από τα ομαλότερα σημεία της λεκάνης προς τις παρυφές των βουνών, διαμέσου του πολυδαίδαλου λοφώδους ανάγλυφου με τις αλεπάλληλες, ράχες και ρεματιές, υπάρχει μια συνεχής μετάβαση και εναλλαγή από καθαρά γεωργικές εκτάσεις προς ένα μωσαϊκό χωραφιών και θαμνώνων π αραιών δρυοδαοών, μέχρι που τα χωράφια γίνονται μικρές κηλίδες στο δρυοδάσος.
£τις καθαυτό πεδινές εκτάσεις, πεδίο απόθεσης των φερτών υλών του Αλιάκμονα και των παραποτάμων του, και στη ζώνη όπου λίμνασαν τα νερά ιούς πριν διανοίξουν το φαράγγι ανάμεσα στο Βούρινο και τη Βουνάσα, σχηματίστηκαν οι καλύτερες γεωργικές γαίες. Γτις προνομιακές αυτές ζώνες αναπτύσσονται ο, αρδευόμενες και πιο παραγωγικές καλλιέργειες του νομού, καλαμπόκι, καπνό, ντομάτα, ηλίανθος και μηδική σε αμειψισπορά. Μαζί με τους πρώτους κυματισμούς του ανάγλυφου, εμφανίζονται και τα σταροχώραφα, κυρίαρχο στοιχείο του αγροτικού τοπίου των Γρεβενών, που καταλαμβάνουν τις ράχες και τις ομαλότερες πλαγιές, αφήνοντας τις ρεματιές και τα διαβρωμένα πρανή τους στην άγρια βλάστηση.
Πέρα από τις οπτικές εναλλαγές και την αισθητική αξία που δίνουν στο τοπίο, οι νησίδες αυτές της βλάστησης προσδίδουν στα αγροτικά οικοσυστήματα των Γρεβενών μια μοναδική φυσικότητα. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο και συχνά φωλιάζουν πολλά μικρά πουλιά και θηλαστικά, που τρέφονται στα χωράφια, μερικά από τους καρπούς και άλλα από τα παράσιτα των καλλιεργειών. Αλλωστε όσο πιο πλούσια είναι η ποικιλία της πανίδας, τόσο στενότερη είναι και η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στα είδη, με αποτέλεσμα να διατηρείται μια ισορροπία στους πληθυσμούς τους και να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση ενός ορισμένου είδους. Επιπλέον, με τη διατήρηση των φυσικών αξόνων, διασφαλίζεται η συνέχεια των οικοσυστημάτων και η επικοινωνία και διασπορά των πληθυσμών των ζώων.
Το φθινόπωρο θα συναντήσουμε στην αγροτική ζώνη τους μεγαλύτερους πληθυσμούς από μικροπούλια, κοπαδάκια από σπίνους, καρδερίνες και χωραφοσπουργίτες, αλλά και μεταναστευτικά είδη, όπως ο αετομάχος, ο συκοφάγος κι ο αμπελουργός. Την εποχή αυτή αφθονούν και οι γερακίνες που θα τις δούμε να γυροπετούν πάνω από τα χωράφια ή να εποπτεύουν από κάποιο δέντρο ή στύλο. Στα σταροχώραφα, και ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο ημιορεινό δάσος, αναζητούν περιστασιακά την τροφή τους οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΤο αγροτικό τοπίο
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.