e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Φθιώτιδα > Λαογρ. Μουσείο ΦθιώτιδαςΛαογρ. Μουσείο Φθιώτιδας 


Λαογρ. Μουσείο Φθιώτιδας

Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου και ιδρύθηκε το 1984. Έχει στόχο την ανεύρεση, διάσωση και διατήρηση κάθε είδους λαογραφικού υλικού πού υπάρχει στη Λαμία και στην περιοχή Φθιώτιδας καθώς και τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και των εθίμων, που αναφέρονται στον ποιμενικό, αγροτικό και οικογενειακό βίο της περιοχής.
Διαθέτει μία αρκετά πλούσια συλλογή από τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, σκεύη, είδη καθημερινής χρήσης, εργαλεία και άλλα αντικείμενα, προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Λαμίας. Ο αποβιώσας μητροπολίτης Φθιώτιδας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, με αφορμή δωρεά του Ηλία Αναργύρου Θεοδοσίου αναφέρει σε σχετική επιστολή του.
"Το 1981 ο Ηλίας (σ.σ. γιος του Ανάργυρου Θεοδοσίου) μου ανήγγειλε ότι προτίθετο να αναγείρει Μαυσωλείο στην μνήμη του πατέρα του Αναργύρου και του θείου του Σταύρου. Πατρικά τον προέτρεψα και εύκολα τον έπεισα με τα αντίστοιχα χρήματα και στη μνήμη πάντα του πατέρα του και του θείου του, να διασκευάσει σε Μουσείο ένα ερειπωμένο οίκημα στη Λαμία, όπου παλιά και επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν Δημοτικά Λουτρά.
Στο νέο και σύγχρονο οίκημα θα εστεγάζετο το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Λαμίας εμπλουτισμένο με πολλά και διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, που από χρόνια και με μεράκι συνέλεξαν οι κυρίες του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών της Λαμίας.
Τα αντικείμενα αυτά συσ-σωρεύοντο σε διάφορες τοποθεσίες και αποθήκες του Δήμου, αλλά σε κακές συνθήκες, υγρασία, σκόνη κ.τ.λ.. Ο τότε Δήμαρχος Λαμίας, αγαπητός επίσης φίλος Αντώνης Φίλης, βρήκε την ιδέα του μουσείου εξαιρετική και συνεφώνησε με ενθουσιασμό. Παρεχώρησε τον χώρο των Παλαιών Λουτρών και παρότρυνε τον Ηλία για την ταχεία χρηματοδότηση του έργου.
Η χρηματοδότηση έγινε εξ ολοκλήρου από τον Ηλία Α. Θεοδοσίου και την Α.Ε.Θεοδοσίου με σχετικές προς την Μητρόπολη δωρεές και το κτίριο επερατώθη το 1983. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Αχιλλέως 2, κάτω από το αρχοντικό του πρώην Δημάρχου Λαμίας και Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Πλάτη.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Γεώργιος Πλάτης, θείος και αυτός του Ηλία Α. Θεοδοσίου, εδώρησε το Αρχοντικό του στο Κράτος.". Το Λαογραφικό Μουσείο Λαμίας εκδίδει ακόμη βιβλία λαογραφικού περιεχομένου και διοργανώνει διάφορες λαογραφικές εκδηλώσεις.
Επισκέψεις γίνονται ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση. Ετοιμάζεται νέο κτίριο που θα στεγαστεί, στην οδό Καλύβα-Μπακογιάννη (στον τόπο όπου, όπως λέγεται, οι Τούρκοι είχαν κλείσει τον Θανάση Διάκο και τον βασάνιζαν για να αλλάξει την πίστη του ολόκληρη νύχτα, ρίχνοντας στα πόδια και στα χέρια του ζεματιστό λάδι).

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΛαογρ. Μουσείο Φθιώτιδας
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.