e-city.gr > Φλώρινα > Φυσικές Ομορφιές

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Φλώρινα > Φυσικές ΟμορφιέςΦυσικές Ομορφιές 


Φυσικές Ομορφιές

Στη βορειοδυτική γωνιά της Μακεδονίας, στη συμβολή των συνόρων της με την Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία, βρίσκονται δύο γραφικές λίμνες, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα (υψόμετρο 853 μ.) με την ομόνυμη γύρω περιοχή. Κοντά στις λίμνες, υπάρχουν αξιόλογοι παραδοσιακοί οικισμοί, οι σπουδαιότεροι από τους οποίους είναι ο Άγιος Γερμανός, οι Ψαράδες, ο Λαιμός, η Καλλιθέα, οι Καρυές και το Βροντερό.

Οι Φυσικές Ομορφιές ανήκουν στο νομό Φλώρινας. Στην περιοχή μας οδηγούν δύο δρόμοι, ο ένας από τη Φλώρινα, μέσω της ορεινής διάβασης Βίγλας-Πισοδερίου και ο άλλος από την Καστοριά, μέσω της περιοχής Κορεστίων. Συναντιούνται στη θέση Πρεβάλι, από όπου ο μοναδικός δρόμος ανηφορίζει φιδωτά. Από το σημείο αυτό βλέπουμε ολόκληρη τη Μικρή Πρέσπα με τα νησάκια της, Βιδρονήσι και Άγιος Αχίλλειος, ενώ στο βάθος διακρίνεται η Μεγάλη Πρέσπα.

Περιμετρικά, σε μικρές αποστάσεις από τις όχθες ορθώνονται τρεις ανεξάρτητοι μεταξύ τους ορεινοί υψηλοί όγκοι, που σχηματίζουν μια υψίπεδη λιμνολεκάνη. Τα βουνά αυτά, πλούσια σε δάση δρυός, οξιάς, ελάτης και κέδρου είναι, στα δυτικά το Βροντερό (1456 μ.) στα νότια το Τρικλάριο (Σφήκα, 1756 μ.) και στα ανατολικά ο Βαρνούντας (Περιστέρι, 2156 μ).

Άφθονα νερά ξεκινούν από ψηλά και με μικρά ρέματα, μικρά ποτάμια ή υπόγειες διαρροές καταλήγουν στις λίμνες. Μια επίπεδη προσχωσιγενής λουρίδα γης, πλάτους 200 μ. και μήκους 3 χλμ, χωρίζει τις δύο λίμνες που όμως επικοινωνούν με μικρή δίαυλο στη θέση Κούλα. Η περιοχή αυτή που ονομάζεται Βρωμολίμνη ή Βιρό, αλλά και όλη η Μικρή Πρέσπα αποτελούν μοναδικό υγροβιότοπο, ο οποίος μαζί με τις γύρω πλαγιές χαραχτηρίστηκε Εθνικός Δρυμός και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η Πρέσπα είναι γνωστή για τη μεγάλη φυσική ομορφιά και την υψηλή βιοποικιλότητά της. Εδώ έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 1.500 είδη φυτών (σε σύνολο 6.000 που απαντώνται σε όλη την Ελλάδα), από τα οποία δύο είναι τοπικά ενδημικά. Στην περιοχή ζουν επίσης πάνω από 40 είδη θηλαστικών -μεταξύ των οποίων κάποια από τα σπανιότερα στην Ευρώπη, όπως είναι η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο λύκος (Canis lupus), η βίδρα (Lutra lutra) και το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra)-, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών και 17 είδη ψαριών από τα οποία τα 8 είναι ενδημικά της Ελλάδας.

Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της τοπικής πανίδας είναι τα πουλιά. Σε σύνολο 260 ειδών, ξεχωρίζουν οι πληθυσμοί των αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) και των ροδοπελεκάνων (Pelecanus onocrotalus) - δύο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Η Πρέσπα είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου αυτά τα δύο είδη απαντώνται και φωλιάζουν μαζί, επιπλέον δε η αποικία των αργυροπελεκάνων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Αξιόλογοι είναι και οι πληθυσμοί πολλών άλλων απειλούμενων υδρόβιων πουλιών, όπως είναι οι ερωδιοί (οικ. Ardeidae), οι λαγγόνες (Phalacrocorax pygmaeus) και οι σταχτόχηνες (Anser anser).

Πάρκο Πρεσπών: Το πρώτο διασυνοριακό πάρκο στα Βαλκάνια

Η ίδρυση του «Πάρκου Πρεσπών», της πρώτης διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, ανακοινώθηκε στις 2 /2/ 2000, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στον Άγιο Γερμανό Πρέσπας. Την ιστορική αυτή συμφωνία υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Αυτό το «Δώρο στη Γη» προτάθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή της Πρέσπας, με τη στενή συνεργασία του τοπικού πληθυσμού. «Αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί ορόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος,» επεσήμανε ο Ρίτσαρντ Χόλαντ, Διευθυντής του διεθνούς προγράμματος του WWF για τους υγροτόπους. «Ιδιαίτερα σήμερα που οι υδατικοί πόροι, τα ποτάμια, οι λίμνες και τα ρυάκια του πλανήτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συρρίκνωσης και υποβάθμισης.»

H Πρέσπα, από το 1974 έχει χαραχτηριστεί Εθνικός Δρυμός με έκταση 4.900 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 14.570 εκτάρια.
Τα Ελληνικά τμήματα της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας και οι πλευρές των βουνών Τρικλάρι και Βαρνούντα που βλέπουν προς αυτές, ορίζουν το χώρο του Δρυμού. Ο πυρήνας του, που εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μικρή Πρέσπα και ελάχιστες παραλίμνιες εκτάσεις, δίνει στο Δρυμό την ταυτότητα ενός μοναδικού υγροτόπου, που χαρακτηρίσθηκε απο την Συνθήκη Ραμσάρ σε Διεθνή Προστατευόμενο Υγρότοπο (1973) και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν.Δ. 191/1974.Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΦυσικές Ομορφιές
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.