e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Ευρυτανία > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Ορεινή και δυσπρόσιτη, κλεισμένη ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, απέραντα δάση και ορμητικά ποτάμια η ευρυτανική γη, διαμόρφωσε την ιστορία και τον πολιτισμό της αποκομμένη γεωγραφικά, αλλά ενωμένη πνευματικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα όρια της αρχαίας Ευρυτανίας είναι δύσκολο να καθοριστούν επακριβώς, θεωρείται όμως ότι ήταν περισσότερο διευρυμένα από τα σημερινά φτάνοντας στον κάμπο του Αγρινίου.
Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η δύσβατη ευρυτανική γη, κατά τους αρχαίους χρόνους, δεν έχει να επιδείξει σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές δραστηριότητες και ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν παρά ένα σύνολο ατόμων που μοναδική τους ασχολία είχαν το κυνήγι και τον πόλεμο με τους γειτονικούς λαούς. Η νεώτερη έρευνα απέδειξε όμως, ότι οι αρχαίοι κάτοικοι αυτού του τόπου είχαν να επιδείξουν το δικό τους τρόπο ζωής και ενδιαφέρων πολιτισμό. Χωρίς να γίνει επισταμένη αρχαιολογική έρευνα αποκαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα και έργα τέχνης. Ο κισσοστεφάνωτος χάλκινος Διόνυσος, (που βρέθηκε στη Χόχλια και «φυλάσσεται» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας μαζί με το " θησαυρό του Καρπενησίου" ), τα ευρήματα της Αρωνιάδας, του Αγίου Δημητρίου Καρπενησίου, της Τσιούκας, του Αγίου Σώστη Μικρού Χωριού κ.α. αποδεικνύουν, ότι στην αρχαιότητα αναπτύχθηκε εδώ αξιόλογος πολιτισμός, που ήταν αδύνατο να είναι έργο ανθρώπων που είχαν ως αποκλειστική τους απασχόληση τον πόλεμο και το κυνήγιΙστορία Σύμφωνα με μυθολογία, το όνομά της η Ευρυτανία το οφείλει στο βασιλιά Εύρυτο, εφευρέτη του τόξου.
Στα πολύ παλιά χρόνια δόθηκαν στο χώρο αυτό πάμπολλες μάχες, με πιο γνωστή εκείνη στην τοποθεσία "Κοκκάλια", τη φονικότατη μάχη, που έμεινε θρυλική για την έντασή της και το τραγικό μεγαλείο της σύγκρουσης, με τη συντριβή των Γαλατών.
Όμως η Ευρυτανία έγινε περισσότερο γνωστή στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του ’21, όταν το έθνος ολόκληρο ξεσπάθωσε ύστερα από τετρακόσια χρόνια πικρής σκλαβιάς, για να κερδίσει τη λευτεριά και την εθνική του ανεξαρτησία. Στην Ευρυτανία εμφανίστηκαν οι πρώτοι αρματωλοί και κλέφτες, ανάμεσα στους οποίους την πρώτη θέση κατέχει ο έξοχος αετός των Αγράφων ο θρυλικός Κατσαντώνης. Και, όταν το έθνος κήρυξε τον αποφασιστικό αγώνα για τη Λευτεριά του, τα βουνά κι οι λαγκαδιές, τα διάσελα και τα χωριά μας πλημμύρισαν από τον παλμό της νίκης και της αυτοθυσίας.
Η Ευρυτανία, υπήρξε για άλλη μια φορά η καρδιά της Εθνικής μας Αντίστασης κατά τη Γερμανική Κατοχή. Ο λαός της κινώντας από τ’ Άγραφα και το ελατοσκέπαστο Βελούχι έκτιζε πάλι τη λευτεριά του, χαρίζοντας στους κυνηγημένους το χαμόγελο και τη ζεστασιά της ψυχής του, αλλά και κουράγιο από το ανεξάντλητο απόθεμα της καρτερίας του. Στήθηκαν και πάλι εδώ περίλαμπρα τρόπαια λεβεντιάς σ’ όλα τα βουνά του περήφανου αυτού τόπου, έστω και αν η σημερινή γαλήνη του τοπίου τίποτα δεν προδίδει από τη ζωντάνια της Ελεύθερης Ελλάδας και τη μεγαλειώδη δράση εκείνης της εποχής.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.