e-city.gr > Εύβοια > Μονή Αϊ Γιώργη

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Σκύρος > Μονή Αϊ ΓιώργηΜονή Αϊ Γιώργη 


Μονή Αϊ Γιώργη

Το μοναστήρι υπάγετε στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και μαζί, ως μετόχι της, μια τεράστια περιουσία από τα καλύτερα κτήματα του νησιού που σχεδόν αγγίζει το 1/5 της έκτασής του. Τα κτήματα δωρίθηκαν από τους Ν.Φωκά και Ι.Τσιμισκή. Σύμφωνα με παράδοση που ποτέ δεν έχει εξακριβωθεί, ενώ μνημονεύεται συχνά στα γραπτά:

Λέγεται ότι "το 960, ο Νικηφόρος Φωκάς, σε μία του εκστρατεία στην Κρήτη για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τους Σαρακηνούς, είχε ως πνευματικό του στρατεύματός του, τον φίλο του, Όσιο Αθανάσιο τον οποίο είχε γνωρίσει στο Μοναστήρι του Κυμινά της Βιθυνίας. Όταν ο στόλος περνούσε κοντά στη Σκύρο, κατά άλλους ο Όσιος Αθανάσιος αρρώστησε και κατά άλλους μια φοβερή τρικυμία ανάγκασε τον αυτοκράτορα Ν.Φωκά ν' αποβιβάσει το φίλο του στη Σκύρο. Εκεί, ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης έμεινε ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου προσευχόταν μέσα σε μια σπηλιά κοντά στο Κάστρο.
Όταν ξαναπέρασε ο Ν.Φωκάς από τη Σκύρο να παραλάβει το φίλο του, αυτός του είπε ότι προσευχόταν διαρκώς για να νικήσει τους Άραβες, όπως και έγινε. Ζήτησε, δε, να του φτιάξει στη Σκύρο ένα μοναστήρι και ο Φωκάς έφτιαξε τον Αϊ Γιώργη τον οποίο προίκισε με πολλά κτήματα που εδώρησε στην υπό ίδρυση Μονή του Αγίου Όρους."
Το καθεστώς των κτημάτων έχει αναγνωρισθεί επισήμως και είναι σημείο τριβής πολλές φορές λόγω ασάφειας ή για άλλους λόγους με τους Σκυριανούς, σε σημείο ν΄ αναφέρονται και ευτράπελες ιστορίες για την περιφρούρηση από τους μοναχούς της περιουσίας τους, όπως αυτό, ότι "δεν άφηναν τις μέλισσες να βοσκήσουν στα κτήματα της Μονής".
Το μοναστήρι χτίστηκε το 960 μ.χ. ανακαινίστηκε το 1600 και επισκευάστηκε το 1984 από τις ζημιές που είχε υποστεί από τους σεισμούς. Στη μονή, ο επισκέπτης πηγαίνει με τα πόδια μιας και βρίσκεται στην περίοπτη θέση πάνω από τη Χώρα, όπου την κούραση της ανηφόρας αποζημιώνει η θέα -από ψηλά- της Σκύρου και του Αιγαίου.
Η μονή διαθέτει μικρό προαύλιο χώρο αλλά αρκετές πεζούλες και μπαλκόνια σε διάφορα ύψη και με διαφορετικούς προσανατολισμούς μιας και οι άνεμοι που φυσούν τακτικότατα ξεπερνούν τα 9 μποφόρ.
Ο ναός είναι περίτεχνα τοιχογραφημένος με θέματα διάφορους Αγίους και διακοσμημένος από παλιά ξυλόγλυπτα, τέμπλο και επίπλωση (η Σκύρος από παράδοση έχει αναγνωριστεί διεθνώς στην ξυλογλυπτική).
Δύο εικόνες, από τις πολλές που παριστάνουν τον Αϊ Γιώργη, είναι πολύ σημαντικές για την λατρεία των Σκυριανών. Η μία είναι από τις σπάνιες που ο Αι Γιώργης παριστάνεται όρθιος και με μαύρο πρόσωπο, την οποία κάποιος ευλαβής χριστιανός έφερε από την Κωνσταντινούπολη για να τη σώσει από τις εικονομαχίες ενώ η δεύτερη είναι αυτή που, κατά την παράδοση, έφεραν τα κύματα του Αιγαίου και παριστάνει τον Αϊ Γιώργη καβαλάρη στο άλογο -εικόνα ασημοστόλιστη και θεωρούμενη ως αυστηρός φύλακας της μοναστηριακής περιουσίας.

Στα τάματα, δεσπόζει το μετάλλιο του πρώτου σύγχρονου Έλληνα Ολυμπιονίκη, του Σπύρου Λούη, το οποίο είχε υποσχεθεί στον Άγιο για τη βοήθειά του.
Προστάτης του νησιού, παρά τις άτυχες εποχές που καλόγεροι σκληροί και πολλές φορές άπληστοι εκμεταλλεύτηκαν και τυράννησαν, στο όνομα του Αγίου, τους φοβισμένους Σκυριανούς, ο Αϊ Γιώργης ρίζωσε στις καρδιές τους και πολέμησε καβάλα στ' άλογό του τα θεριά, τους κουρσάρους, τις αρρώστιες και προστάτευσε τα σπίτια, τις σοδειές και τα κοπάδια του νησιού.
Στις 23 Απριλίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου στη Μονή με φαγοπότι για όλους, από τάματα που προσφέρουν οι ντόπιοι, κατσικοπρόβατα που σφάζονται επιτόπου και μαγειρεύονται υπέροχα με ρύζι κοκκινιστό.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΜονή Αϊ Γιώργη
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.