e-city.gr > Εύβοια > Ιστορία

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Σκύρος > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Η Σκύρος εμφανίζεται σε κάθε σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Σημαντικό κέντρο την εποχή του χαλκού (2500 - 1800 π.Χ.) όπως δείχνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Παλαμάρι.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σκύρου ήταν Πελασγοi και Κάρες, οι οποίοι ζούσαν από την πειρατεία. Για κάποιο μικρό διάστημα, στο νησί εγκαταστάθηκαν Μινωίτες Κρήτες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από Δόλοπες της Θεσσαλίας.

Είναι το νησί που διάλεξε η νύμφη Θέτιδα για να αποστρέψει το γιο της Αχιλλέα από το να πάει στην Τροία και να πολεμήσει για την τιμή της Ωραίας Ελένης. Σύμφωνα με το μύθο ο Αχιλλέας, ντυμένος γυναίκα ζούσε στο παλάτι μαζί με τις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη.

Παρόλα αυτά ο μάντης αποκάλυψε την κρυψώνα του στον πολυμήχανο Οδυσσέα που έφτασε στη Σκύρο στα αμπάρια ενός εμπόρου οπλών και χρυσαφικών.

Έτσι όταν τα κορίτσια διάλεγαν κοσμήματα ο Αχιλλέας προδόθηκε διαλέγοντας ένα από τα σπαθιά του εμπόρου. Ακόμη και σήμερα ο κόλπος από τον οποίο σαλπάρισε ο Αχιλλέας για την Τροία είναι γνωστός ως όρμος Αχίλι.

Το 470 π.Χ. η Σκύρος κυριεύτηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα που εγκατέστησε στο νησί Αθηναίους αποίκους αφού έδιωξε μακριά τους πειρατές. Ιστορικές πηγές λένε ότι κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το χρωματιστό μάρμαρο για το οποίο ήταν φημισμένη η Σκύρος μεταφέρθηκε με πλοίο στη Ρώμη για να στολίσει δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους. στο νησί εξορίζονταν ισχυρά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκεί μια ιδιότυπη βυζαντινή αριστοκρατία. Μετά την άλωση της Κωνσταντινοuπολης από τους Σταυροφόρους, η Σκύρος παραχωρήθηκε στον κόμη Βαλδουίνο της Φλάνδδρας και Ανομίας, τον πρώτο Φράγκο αυτοκράτορα της Πόλης, ενώ από το 1283 πέρασε στα χέρια των Γκίζι της Τήνου. Το 1538, ο τρομερός μουσουλμάνος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε το νησί στο όνομα του σουλτάνου. Η Σκύρος υπάγεται επίσημα στην Ελλάδα από το 1832.

Οι πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες της Σκύρου, τα περίφημα ξυλόγλυπτα σχέδια και οι χαρακτηριστικές μελωδίες των τραγουδιών του νησιού έχουν βυζαντινές ρίζες αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από στοιχεία καθαρά σκυριανής τεχνοτροπίας.

Πάνω στο Κάστρο βρίσκεται το αρχαίο καστρομοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, μετόχι της Μεγίστης Λαύρας και του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε από το Νικηφόρο Φωκά και τον Ιωάννη Τσιμισκή το 906 μ.χ. διαθέτει σπάνιες αγιογραφίες και από εδώ πάνω η θέα είναι συναρπαστική.

Οι εκκλησίες στο νησί ξεπερνούν τις 180 ενώ ξεχωρίζουν η Παναγία η Ελεημονήτρια των των τσοπάνων και η Αρχοντοπαναγιά των πλουσίων. Τόσο το αρχαιολογικό μουσείο όσο και το ιστορικό - λαογραφικό είναι μέρη που πρέπει να επισκεφθούμε.

Στη Σκύρο η παράδοση και η σύγχρονη ζωή, ο μύθος και η πραγματικότητα συνυπάρχουν εν πλήρη αρμονία δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον διακοπών.Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.