e-city.gr > Εύβοια > Αρχαία χρόνια

e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Χαλκίδα > Αρχαία χρόνιαΑρχαία χρόνια 


Αρχαία χρόνια

Η πορεία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου ξεκινά τεκμηριωμένα από την 3η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Μάνικας. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζουν μια πόλη η οποία είχε αρκετούς κατοίκους και γνώρισε την ακμή της κατά την κλασσική, την Ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή
Η Χαλκίδα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και τις ισχυρότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Κράτος με δικό του νόμισμα και με δικιά του αλφάβητο η οποία και αποτέλεσε στη συνέχεια τη βάση για τη δημιουργία της λατινικής γλώσσας. Ισχυρές πόλεις της Εύβοιας, πέρα από τη Χαλκίδα, υπήρξαν η Ερέτρια, η Ιστιαία, η Κήρινθος, τα Στύρα και η Κάρυστος. Με την Ερέτρια, την ισχυρότατη Πόλη-Κράτος της περιοχής, οι Χαλκιδαίοι πότε συμμαχούσαν και έστελναν από κοινού αποικιακές αποστολές στη Βόρειο Ελλάδα και στην Κάτω Ιταλία, και πότε εξαπέλυαν η μια στην άλλη ανελέητες μάχες, όπως εκείνη στα 720 π.Χ., για την κατοχή της εύφορης περιοχής του Ληλαντίου Πεδίου, μάχη στην οποία οι Χαλκιδείς υπερίσχυσαν.
Η Ιστορία της πόλης της Χαλκίδας ωστόσο είναι πολύ παλιότερη απ' ότι πιστευόταν. Αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της πόλης απέδειξαν ότι ήδη κατά την Παλαιολιθική εποχή η περιοχή κατοικούνταν. Ιστορικά, οι πρώτοι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια ήταν οι Ίωνες, το 2000 π.Χ.
Ονόματα άλλαξε πολλά η πόλη: Χαλκοδωντίς, Αβαντίς, Αλικάρνα, Στύμφαλος, Υποχαλκίς. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος μιλά για τους Άβαντες (Χαλκιδαίους της περιόδου 1600-1400 π.Χ.) που συμμετείχαν με δύναμη 40 πλοίων στον πόλεμο της Τροίας.
Το όνομα της Χαλκίδας φέρεται να βγήκε από το "χαλκός", μέταλλο που καταργάζονταν ευρέως οι κάτοικοι της περιοχής, αν και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι προήλθε από τη φοινικική λέξη "Κάλχη" που σημαίνει "πορφύρα", μιας και στην περιοχή έβγαζαν κοχύλια από τα οποία έπαιρναν πορφυρή μπογιά.
Η Χαλκίδα ήταν πόλη δυνατή και πλούσια με αποικίες όπως η Χαλκιδική στη βόρειο Ελλάδα και όπως οι Μεσσήνη, Κατάνη, Νάξος, Καλλίπολις και Συρακούσες στην Ιταλία. Αποικίες της επιβεβαιώθηκαν από αρχαιολογικά ευρήματα και στην Κύπρο αλλά και στις συρο-παλαιστινιακές ακτές, όπως και στο εσωτερικό της Συρίας όπου υπήρξε πόλη με το όνομα Χαλκίς.
Με τον καιρό όμως η πόλη έχασε μεγάλο μέρος της ισχύος της.Το 506 π.Χ. οι Αθηναίοι εισέβαλαν και υπόταξαν τη Χαλκίδα και διανέμειναν τα ευφορα εδάφη του Ληλαντίου Πεδίου σε δικούς τους. Στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν η Χαλκίδα επαναστάτησε δυο φορές και ασποσχίστηκε από την Αθηναϊκή Συμμαχία, όμως οι Αθηναίοι εισέβαλαν πάλι και εγκατέστησαν τη δική τους τάξη πραγμάτων. Αντιθέτως, οι Αθηναίοι υπέστη μεγάλη ήττα από τους Ερετριείς, οι οποίοι με τη βοήθεια των πελοποννησιακών ναυτικών δυνάμεων τους συνέτριψαν και τους έτρεψαν σε φυγή. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα οι Αθηναίοι επέστρεψαν δριμύτεροι και ανακατέλαβαν τις πόλεις που είχαν στασιάσει.
Οι πόλεις της Ευβοίας θα περάσουν στη συνέχεια στη νέα υπερδύναμη που ακούει στο όνομα Μακεδονική Αυτοκρατορία.
Εκατό χρόνια μετά είναι η σειρά των Ρωμαίων. Καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και την κρατούν για τριάντα χρόνια. Στη συνέχεια καταλαμβάνεται από τον Αντίοχο Γ' τον Μέγα, βασιλιά του Ελληνιστικού βασιλείου της Συρίας. Όταν αυτός χάσει τη μάχη των Θερμοπυλών, την εγκαταλείπει στους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι, γνωστοί δυνάστες των λαών που κατακτούσαν, θα καταστρέψουν με τη βοήθεια των Κορινθίων τη Χαλκίδα το 146 π.Χ., διότι η Χαλκιδαίοι ένα χρόνο πριν είχαν μετάσχει στο πλευρό της Αχαϊκής Συμπολιτείας σε μάχες εναντίον του ρωμαϊκού στρατού.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑρχαία χρόνια
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.