e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Δράμα > Περιοχή ΠαρανεστίουΠεριοχή Παρανεστίου 


Περιοχή Παρανεστίου

Παρανέστι, ο ακριτικός δήμος στην μεθόριο του νομού Δράμας. Περιοχή με πληθυσμό σήμερα 1621 κατοίκους, πρόσφυγες του 1922 από Πόντο και Μικρά Ασία, δίνει το δικό της στίγμα με το πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον στον ελλαδικό και ευρωπαίκό χώρο. Η έδρα του ομώνυμου δήμου, ο οικισμός Παρανέστι, στο 42ο χλμ. του δρόμου Δράμας - Ξάνθης, με 1439 κατοίκους, σιδηροδρομικό σταθμό, κέντρο υγείας και ξενοδοχείο, αποτελεί το τελευταίο κέντρο προμηθειών για εξόρμηση στην ενδοχώρα της παρανέστιας γης. Την περιοχή χαρακτηρίζει η πλούσια φυσική ομορφιά, με την σπουδαία όσο και σπάνια βλάστηση, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα ρέματα με τις παλιές τοξωτές γέφυρες και τους πανέμορφους καταρράκτες, ενώ τα διάσπαρτα ερείπια και οι εκκλησίες μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σε ποηγούμενες δεκαετίες.

Ακολουθώντας βόρεια πορεία σε απόσταση 6 χλμ συναντάμε τη γέφυρα Θόλου από την οποία παίρνουμε στη βόρεια πλευρά του Αρκουδορέματος. Αμέσως μετά ο δρόμος διακλαδίζεται και κατευθύνεται ανατολικά προς την Πρασινάδα και δυτικά προς τα δάση Φρακτού και Στάμνας. Ο ανατολικός δρόμος ακολουθεί την πορεία του Αρκουδορέματος (με πέστροφες σε όλο του το μήκος), το οποίο μαζί με τους παραποτάμούς του συλλέγει όλα τα νερά από το ανατολικό τμήμα του νομού και χύνεται στο Νέστο.

Στο 13 χλμ από το Παρανέστι συναντάμε τη διασταύρωση Πρασινάδας, όπου ο ασφαλτόδρομος συνεχίζει βόρεια προς τον οικισμό της Πρασινάδας (6 χλμ) με την πρόσφατα κατασκευασμένη μονή της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος και το υπό κατασκευή Κέντρο και Πάρκο Αγριόγιδου.

Στο 18o χλμ. (1 χλμ. μετά την πέτρινη βρύση) μπαίνουμε δεξιά στον τυφλό δασικό δρόμο και αν αφήσουμε το όχημα, περάσουμε το Αρκουδόρεμα και περπατήσουμε το μονοπάτι (300 μέτρων) φτάνουμε στον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Ο καταρράκτης που βρίσκεται στο ρέμα Αγίας Βαρβάρας, σχηματίζει εντυπωσιακή μικρή λίμνη και μαζί με την παρόχθια βλάστηση από σκλήθρα και δρυς, αποτελεί τόπο υψηλής αισθητικής αξίας. Ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για αναψυχή με εγκαταστάσει για θέα, ξεκούραση και υπαίθριο γεύμα.

Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο, από το 210 χλ αρχίζουν να διακρίνονται διάσπαρτα ερείπια του οικισμού Διποτάμων. Ο οικισμός είναι εκτεταμένος γιατί αποτελείται από μικρότερους συνοικισμούς από τους οποίους σήμερα κατοικείται μόνο ο κεντρικός του Αγίου Νικολάου. Εδώ θα συναντήσουμε και την πρώτη τοξωτή γέφυρα η οποία παλαιότερα συνέδεε τα χωριά Διπόταμα και Πρασινάδα. Από την θέση αυτή και με κατεύθυνση προς το Τραχώνι σε απόσταση 1 χλμ. βρίσκεται μια άλλη τοξωτή γέφυρα που εντυπωσιάζει με την κατασκευαστική της λεπτομέρεια. Η γέφυρα αυτή παλιότερα συνέδεε το χωριό Διπόταμα με το Τραχώνι. Σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο της έχουν δημιουργηθεί εγκαταστασεις υπαίθριας αναψυχης.

Μετά τα Διπόταμα, με βόρεια πλέον πορεία (απομακρυνόμαστε από το Αρκουδόρεμα) μπαίνουμε στο δάσος Λεπίδα. Μέσα από δάση δρυός και οξιάς και μετά από διαδρομή 4 χλμ (από το Διπόταμα) βλέπουμε αριστερά τον καταρράκτη Λεπίδα ο οποίος μαζί με τον καταρράκτη του Τραχωνίου (Λιβαδίτη) είναι οι μεγαλύτεροι της οροσειράς της Ροδόπης. Τον καταρράκτη μπορούμε να τον προσεγγίσουμε με μονοπάτι 700 μέτρων που περνά μέσα από οξιές και δρυς και καταλήγει σε θέση θέας από όπου μπορούμε να απολαύσουμε το τοπίο.

Στην συνέχεια και μετά 4 χλμ. (31 χλμ. από Παρανέστι) υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Δράμας με λυόμενα οικήματα που συνθέτουν ένα πλήρες εργοτάξιο, αυτό του Λεπίδα. Αποτελεί λειτουργικό κέντρο όλων των δασικών δραστηριοτήτων, ενώ λειτουργεί και ως φιλόξενο καταφύγιο για τους επισκέπτες (πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το Δασαρχείο Δράμας).

Από εδώ θα συνεχίσουμε την περιήγηση μας μέχρι το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα, που απέχει 14 χλμ από το εργοτάξιο ή συνολικά 45 χλμ από το Παρανέστι. Το Μεγάλο Λιβάδι είναι ένα οροπέδιο, 12.000 στρεμ. σε υψόμετρο κατά μ.ο. 1500 μέτρων, καλυμμένο κυρίως από ποώδη βλάστηση, που το διατρέχουν πολλά ρέματα γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός του ως "υγρό λιβάδι". Η βλάστηση χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των αγριολούλουδων ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει φυσική δάσωση της περιοχής με δασική πεύκη. Εδώ εκτρέφονται 1000 περίπου βοοειδή ελευθέρας βοσκής, απ'όπου και το φημισμένο κρέας Παρανεστίου. Επίσης η περιοχή προσφέρεται για κατασκήνωση αλλά και περιήγηση χρησιμοποιώντας το πυκνό δασικό οδικό δίκτυο. Προσοχή για την επιστροφή καθώς η έξοδος από το μεγάλο Λιβάδι πρέπει να γίνει από τον δρόμο εισόδου αφού όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε αδιέξοδο πριν τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η διαδρομή για το Μεγάλο Λιβάδι είναι ευχάριστη αφενός γιατί περνάμε μέσα από υψηλά δάση οξιάς Και δασικής πεύκης αλλά και λόγω της θέας ενός καταρράκτη, 2 χλμ. πριν μπούμε στο λιβάδι. Στη θέση αυτή, όπου και η μοναδική στην περιoχή συστάδα ερυθρελάτης, το ρέμα Καμπά δημιουργεί τον ιδιόμορφο καταρράκτη Σκοτεινού ο οποίος κόβει κατακόρυφα το βράχο από τον οποίο πέφτει. Η επιστροφή από το Μεγάλο Λιβάδι θα πρέπει να γίνει από τον νότιο δρόμο που διέρχεται από την θέση Λυκόπουλο. Η διαδρομή προσφέρει θέα προς τις νότιες αλλεπάλληλες κορυφογραμμές.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΠεριοχή Παρανεστίου
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.