e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Χαλκιδική > Ιστορία της ΧαλκιδικήςΙστορία της Χαλκιδικής 


Ιστορία της Χαλκιδικής

Βασιζόμενοι στις πρόσφατες ανασκαφές στο σπήλαιο των Πετραλώνων υπολογίζεται ότι η ιστορία της Χαλκιδικής πηγαίνει 700.000 χρόνια πίσω στο χρόνο. Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους που μελέτησαν τα ευρήματα από το σπήλαιο, η πρώτη ελεγχόμενη φωτιά άναψε στη Χαλκιδική περίπου 700.000 πριν. Το κρανίο που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο εκτιμάται ότι είναι 250.000 χρόνων και έδωσε στην επιστήμη ένα νέο τύπο ανθρώπου. Πολλοί προιστορικοί καταυλισμοί έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος της ακτογραμμής. Αυτοί οι καταυλισμοί αποδεικνύουν ότι περί το 4.000 π.Χ. η Χαλκιδική ήταν ήδη μια πλούσια, πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου η τέχνη ανθούσε και έργα τέχνης κοσμούσαν την ξαθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Καταγραμμένα γεγονότα αναφέρονται στην αποίκιση της Χαλκιδικής κατά την εποχή του Τρωϊκού πολέμου. Ωστόσο, ο συστηματικός αποικισμός της από τους κατοίκους της Νοτίου Ελλάδας φαίνεται να ξεκινά τον 8ο π.Χ. αιώνα. Άποικοι ήρθαν κυρίως από την Χαλκίδα και την Ερέτρια. Η πρώτη ιστορική καταγραφή που έχουμε για τη Χαλκιδική προέρχεται από τον Ηρόδοτο. Στα κείμενά του για τους Περσικούς πολέμους, ο πατέρας της Ιστορίας επανειλημμένως αναφέει τη Χαλκιδική και δίνει ιστορικές και τοπογραφικές λεπτομέρειες. Περιγράφει την καταστροφή του στόλου του Μαρδόνιου από μια φοβερή καταιγίδα στον Άθω, και το σκάψιμο ενός καναλιού στον ισθμό της χερσονήσου από τον Ξέρξη. Ο Ηρόδοτος κάνει αναφορά σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Χαλκιδικής, όπου ο Ξέρξης επέβαλλε στρατολόγηση αντρών και δίνει σημαντικές πληροφορίες για την περσική πολιορκία της Ποτείδαιας και την υποδούλωση των κατοίκων της Ολύνθου από πέρση στρατηγό Αρτάβαζο. Μετά τους περσικούς πολέμους (μέσα 5ου π.Χ. αι.), οι περισσότερς από τις πόλεις της Χαλκιδικής έγιναν μέλη της Αθηναϊκής συμμαχίας. ΚΑτά τη διάρκεια του Πελοππονησιακού πολέμου, του οποίου μια από τις αφορμές για το ξέσπασμά του ήταν η Ποτείδαια, η Χαλκιδική αποτέλεσε για πολλά χρόνια πεδίο μάχης μεταξύ των Αθηναίων και των Λακεδαιμονίων. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις πόλεις της καταστράφηκαν και οι κάτοικοί της συνειδητοποίησαν ότι για να επιζήσουν θα πρέπει να ενωθούν.
Το 168 π.Χ. η Χαλκιδική, όπως και η υπόλοιπη Μακεδονία, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, Ρωμαίοι και Ιταλοί έμποροι και τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στις πόλεις της. Τον 6ο μ.Χ. αιώνα, η ΧΑλκιδική λεηλατήθηκε ξανά, αυτή τη φορά από τους Ούνους. Μεταξύ 9ου και 15ου αιώνα, η Χαλκιδική ήταν κατά βάση μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Από τα μνημεία της μεσαιωνικής Χαλκιδικής μόνο ελάχιστα ερείπια έχουν απομείνει και τα πιο αξιόλογα από αυτά είναι κάστρα, πύργοι και μοναστήρια.
Στις αρχές του 16ου αιώνα, ένα νομισματοκοπείο λειτούργησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Σιδηροκαύσσια (σημερινά Στάγειρα). Το 1821, η Χαλκιδική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 17 Μαϊου από τον Πολύγυρο και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Ο Εμμανουήλ Παπάς, έμπορος από τις Σέρρες και μέλος της Φιλικής εταιρείας, ηγήθηκε της επαναστάσεως στη Βόρεια Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας τον Άθω ως οχυρό, οργάνωσε ομάδες μάχης, οι οποίες ήταν επιτυχημένες αρχικώς αλλά με το πέρασμα του χρόνου ηττήθηκαν από τους Τούρκους και αποσύρθηκαν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.
Στις αρχές του 21ου αιώνα, ήταν ένα από τα οχυρά αντίστασης του Μακεδονικού αγώνα, και χρησιμοποιήθηκε επίσης και ως καταφύγιο των πολεμιστών. 'Οπλα και πυρομαχικά ξεφορτώνονταν εδώ και προωθούνταν στους αντάρτες. Πολλοί κάτοικοι της Χαλκιδικής συμμετείχαν στις αντιστασιακές δυνάμεις του Παύλου Μελά και των άλλων Μακεδονομάχων οπλαρχηγών. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1912, 20 περίπου μέρες πριν την απελεύθερωση της Χαλκιδικής, η Χαλκιδική επανέκτησε την ελευθερία της. Μετά το 1922, η ιστορία της Χαλκιδικής εισήλθε σε μια νέα φάση. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τη Βουλγαρία εγκαταστάθηκαν εγκαταστάθηκαν στα χώματά της. Σήμερα, 75 χρόνια μετά τον τρίτο αποικισμό της βιώνει μια μοναδική οικονομική ανάπτυξη με την προοπτική να γίνει ένα από τα σημαντικά τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία της Χαλκιδικής
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2003     Hellas Informatics. All rights reserved.