e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Αιτωλοακαρνανία > ΑρχοντικάΑρχοντικά 


Αρχοντικά

Το Αρχοντικό των Τρικούπηδων
Σε αυτό γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης. Στο ίδιο σπίτι έζησε και ο γυιός του Χαρίλαος, πολιτικός και πολλές φορές πρωθυπουργός της χώρας μας.
Το πατρικό του σπίτι στο Μεσολόγγι ήταν το ησυχαστήριο για το μεγάλο μας πολιτικό σ’ αντίθεση με το πολιτικό του σαλόνι στην Αθήνα, απ’ όπου πέρασαν βασιλιάδες, αρχηγοί κρατών και πολλές μεγάλες προσωπικότητες. Ταυτόχρονα όμως ήταν και το σπίτι απ’ όπου άρχισε και τελείωσε την πολιτική του καριέρα. Σ’ όλες τις φάσεις της πολιτικής του ζωής στάθηκε το ορμητήριο για τις προεκλογικές του εξορμήσεις στην ιδιαίτερή του πατρίδα.
Το αρχοντικό, ίσως και το παλαιότερο κτίριο της πόλης, είναι χτισμένο κοντά στη λιμνοθάλασσα. Χτίστηκε το 1840 από τους Αποστόλη και Θεμιστοκλή Τρικούπη, θείους του Χαρίλαου. Αυτό το αρχοντικό διατηρεί ακόμα και σήμερα την πρώτη του αρχιτεκτονική λιτότητα. Διώροφο με τρία μπαλκόνια.
`Οπως αναφέρουν πολλές μαρτυρίες, στο δυτικό μπαλκόνι του σπιτιού συνήθιζε να κάθεται ο Χαρ. Τρικούπης και να απολαμβάνει τα μαγευτικά δειλινά. Στην ανατολική πλευρά του υπήρχε η τραπεζαρία, ενώ στη δυτική του το σαλόνι και το γραφείο. Τα δυο αυτά δωμάτια συνδέονται μ’ ένα μακρύ διάδρομο που καταλήγει σε μια ξύλινη σκάλα και οδηγεί στο ισόγειο. Υπήρχε ακόμα ένα υπνοδωμάτιο και μια κουζίνα. Τέλος, στο κάτω μέρος του σπιτιού ήταν οι αποθήκες.
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο σπίτι, χωρίς καμία αρχιτεκτονική πολυτέλεια, αντίθετα μ’ ό,τι συνέβαινε με άλλα αρχοντικά του Μεσολογγίου.
Η ίδια λιτότητα χαρακτήριζε και το εσωτερικό του σπιτιού. Η επίπλωση ήταν φτωχική. Το μοναδικό αντικείμενο αξίας που στόλιζε το σαλόνι του πολιτικού ήταν μια μικρή προσωπογραφία του Λόρδου Βύρωνα, πραγματικό αριστούργημα ζωγραφικής, δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας στον πατέρα του.
Το γραφείο του, ταυτόχρονα και σπουδαστήριο, ήταν απλό όπως όταν και η μικρή βιβλιοθήκη όπου υπήρχαν τα περισσότερα βιβλία. Πάνω από την πολυθρόνα του γραφείου μια ωραία ελαιογραφία του πατέρα του συμπλήρωνε την επιβλητικότητα του χώρου, όπου ο Χαρίλαος Τρικούπης έζησε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές της σταδιοδρομίας του. Σ’ αυτό το γραφείο δέχτηκε το βράδυ των τελευταίων εκλογών του 1895 και το τελικό χτύπημα στην πολιτική του καριέρα. Εκείνη τη νύχτα ήταν και η τελευταία της πολιτικής του ζωής. Δύο μέρες αργότερα έφυγε για την Ευρώπη και δεν ξαναγύρισε παρά νεκρός.
Το σπίτι δωρήθηκε στον Δήμο από τον απόγονο των Τρικούπηδων, πρώην βουλευτή Κ. Τρικούπη και λειτουργεί σαν Μουσείο Τρικούπη.
Ωραία περιγραφή του Μουσείου υπάρχει στο βιβλίο του Αρ. Καβάγια "Το Μουσείο της οικογένειας Τρικούπη".

Το Αρχοντικό των Παλαμάδων
Σε αυτό το σπίτι γεννήθηκε το 1722 ο γενάρχης των Παλαμάδων και δάσκαλο του γένους μας Παναγιώτης Παλαμάς.
`Εμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Μεσολόγγι και ύστερα μαθήτευσε στα Γιάννινα, κοντά στον Ευγένιο Βούλγαρη. Αργότερα συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη. `Οταν γύρισε διορίστηκε καθηγητής των Ελληνικών στην Αθωνιάδα Σχολή και το 1760 επέστρεψε στο Μεσολόγγι σαν σχολάρχης, όπου δίδαξε 40 χρόνια.
Στο ίδιο σπίτι έμεινε και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. `Οταν το 1865 ορφάνεψε και από τους δυο γονείς του βρέθηκε στο Μεσολόγγι στο σπίτι του αδελφού του πατέρα του Δημητρίου Παλαμά, όπου παρέμεινε μέχρι που τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Μετά έφυγε για την Αθήνα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δυο μορφές της νεότερης Ελλάδας βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο πολιτικός και ο ποιητής. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Κωστής Παλαμάς. Τα σπίτια τους, το ένα ακριβώς απέναντι στο άλλο, δεσπόζουν στην περιοχή τόσο για την ιστορία τους όσο για την κατασκευή τους.
Το πρώτο χαρακτηρίζεται από την οικοδομική λιτότητα ενώ το δεύτερο διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του φαντασία. Την πρόσοψή του κοσμούν θόλοι και μια τζαμένια βεράντα, που του δίνει ένα ιδιαίτερο τόνο και το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα αρχοντικά.
Στις αίθουσες του υπάρχουν εκθέματα (έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, σκεύη κ.λ.π.) από τη ζωή και το έργο του Μεσολογγίτη ποιητή.

Το Αρχοντικό του Ιωάννη Τρικούπη
Βρίσκεται στο τέλος του δρόμου Μάγερ, κοντά στην "πρώτη καμάρα". Χτίστηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα, από τον Ιωάννη Τρικούπη ξάδελφο του Χαρ. Τρικούπη.
Ο Ιωάννης Τρικούπης υπήρξε αγωνιστής και πολιτικός των χρόνων της επανάστασης. Σπούδασε στην Ιθάκη και στην Πάτρα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Μητροπολίτη `Αρτας Πορφύριο. `Οταν εκδηλώθηκε η επανάσταση εκλέχτηκε έφορος της πόλης. Πήρε μέρος στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Αργότερα διατέλεσε γερουσιαστής στη γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας. Σήμερα έχει επισκευαστεί και προορίζεται για Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη.

Το Αρχοντικό του Ζαφειρίου Βάλβη
Αυτό το σπίτι στέγασε τον πολιτικό Ζαφείριο ή Ζηνόβιο Βάλβη. Χτίστηκε με την ίδια αρχιτεκτονική λιτότητα που κατασκευάστηκε και το σπίτι του Χαρίλαου Τρικούπη.
Το κτίριο αυτό μαζί με την αξιόλογη βιβλιοθήκη του πρωθυπουργού δωρήθηκε από τους κληρονόμους του στο Δήμο Μεσολογγίου (το 1962) και σήμερα χρησιμοποιείται σαν δημοτική βιβλιοθήκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη συστάθηκε στις 11/12/1963, σαν ίδιο νομικό πρόσωπο του Δήμου Μεσολογγίου. Τον Δεκέμβρη του 1965 με Β. Δ. (105) ονομάστηκε "Βάλβειος" προς τιμή του Ζαφειρίου Βάλβη.
Τον Οκτώβριο του 1983 "άνοιξε" για το κοινό. Οι 20.000 περίπου τόμοι είναι ταξινομημένοι σύμφωνα με το διεθνές δεκαδικό ταξινομικό σύστημα (Dewey Decimal Classification). Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται παλιές εκδόσεις της Βενετίας, Λειψίας και Σμύρνης ενώ ένα μέρος της αποτελεί την προσωπική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παναγιώτη Κανελλόπουλου, που επίσης δωρήθηκε στο Δήμο.
Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται πρωσορινά και το Ιστορικό Αρχείο του Κράτους (του Νομού Αιτωλίας και Ακαρκανίας).

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΑρχοντικά
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.