e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Αιτωλοακαρνανία > ΙστορίαΙστορία 


Ιστορία

Από τη μυθική ακόμη εποχή διαφαίνεται η αντίθεση Ακαρνάνων και Αιτωλών που θα σφραγίσει όλη την ιστορία τους ως τη Ρωμαϊκή κατάκτηση: με ξεχωριστά πολιτικά και θρησκευτικά κέντρα (Θέρμος οι Αιτωλοί, Στράτος και ΄Ολπαι οι Ακαρνάνες), τοποθετημένοι πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα, θα πολεμήσουν επανειλημμένα μεταξύ τους, ως την εποχή που ο Οκτάβιος θα τους υπαγάγει στη ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας. Από τότε οι δρόμοι τους βασικά είναι κοινοί. Στην αρχαιότητα οι πόλεις της Ακαρνανίας (Στράτος, Αμφιλοχικόν,΄Αργος, Λιμναία, ΄Ολπαι, Οινιάδαι, Ανακτόριον,΄Ακτιον κ.α.) είναι οργανωμένες στο Κοινόν.
Οι Ακαρνάνες είναι κατά κανόνα φίλοι και σύμμαχοι των Αθηναίων, συμπράττουν μαζί τους στους Περσικούς πολέμους και στον Πελοποννησιακό, ενώ οι Αιτωλοί μένουν σχεδόν αμέτοχοι, όπως και αργότερα στον αγώνα εναντίον του Φιλίππου. Το 391 υποτάσσονται στη Σπάρτη, αργότερα παρακολουθούν τους Θηβαίους, το 255 γίνονται υπήκοοι της Μακεδονίας και μετά την εν Κυνός Κεφαλαίς μάχη (197 π.Χ.) παραδίδονται στους Ρωμαίους. Οι Αιτωλοί εμφανίζονται ενωμένοι το 426 όταν αποκρούουν τους Αθηναίους. Ενεργό ρόλο στα ελληνικά πράγματα αρχίζει να διαδραματίζει η Αιτωλία με την ίδρυση της Αιτωλικής Συμπολιτείας στην οποία συμμετέχουν όλες οι Αιτωλικές αλλά και οι κατακτημένες πόλεις. Το γόητρο των Αιτωλών ενισχύεται όταν ανάγκασαν τους Δελφούς να μετάσχουν στη Συμπολιτεία (298) απέκρουσαν τους Γαλάτες και απέκτησαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Αμφικτυονίες. Εισχωρούν ύστερα στην Πελοπόννησο συγκροτούν ομοσπονδία των αρκαδικών πόλεων και εγκαινιάζουν ναυτική πολιτική Βασιζόμενη στην πειρατεία και την απαλλαγή από τους φόρους. Η παρακμή αρχίζει με τη συμμαχία Φιλίππου Ε' και Αχαϊκής συμπολιτείας, που οδήγησε τις δυο Συμπολιτείες σε πόλεμο (220 - 217 π.Χ.) και εξώθησε τους Αιτωλούς προς τους Ρωμαίους, οι οποίοι τους αφαιρούν πολλές περιοχές, ενώ ο Αιμίλιος Παύλος εκτοπίζει όλα τα αντιτιθέμενα προς τη Ρώμη στοιχεία.
Από τον 3ο μ.Χ. αι. η Αιτωλοακαρνανία δέχεται το κύμα επιδρομών, των βαρβαρικών φύλων. Στη βυζαντινή περίοδο η Αιτωλία και η Ακαρνανία υπάγονται σε διαφορετικά θέματα. Ακολουθεί νέο κύμα επιδρομών από την ξηρά και από τα παράλια. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους (1204), η Αιτωλοακαρνανία υπάγεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και συμμερίζεται τη μοίρα του ως την κατάλυσή του (1339). Εισδύουν ύστερα Αλβανοί των οποίων την εξουσία καταλύει ο αυθέντης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Κάρολος Α' Τόκκος, ο οποίος (αρχές 15ου αι.) εισχωρεί στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και στην ΄Ηπειρο, αποβλέποντας να ανασυστήσει το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ακολουθεί ύστερα η τουρκική διείσδυση από την οποία θα μείνει έξω η Ναύπακτος, που την κρατούν οι Ενετοί. Από την εποχή αυτή η Δυτική Στερεά και ειδικότερα η Ακαρνανία θα γίνει το κέντρο όπου θα δημιουργηθούν οι πρώτοι πυρήνες της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ορεινή και απομονωμένη δεν θα κατακτηθεί ποτέ ολοκληρωτικά. Εκεί θα καταφύγουν οι πληθυσμοί άλλων περιοχών και οι κάτοικοί της θα ζήσουν επί τέσσερις αιώνες με το όπλο στο χέρι, είτε ως αρματολοί είτε ως κλέφτες. Πριν ακόμη από την επανάσταση του ΄21 στην Αιτωλοακαρνανία υπήρχαν αρματολίκια. Το Ξηρόμερο ιδίως, με την ασφάλεια που παρέχουν τα δασωμένα βουνά του και τα απέναντι βενετοκρατούμενα νησιά, γίνεται ο τόπος συγκεντρώσεως των κλεφτών. Γενικά η Αιτωλοακαρνανία ήταν μια από τις εστίες όπου κατ' εξοχήν χαλυβδώθηκε και αναπτύχθηκε το πνεύμα των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι μορφές και η δράση του Ευγένιου του Αιτωλού, και ένα αιώνα αργότερα του Κοσμά του Αιτωλού αποτελούν χαρακτηριστική εκδήλωση αυτού του πνεύματος, ενώ η αντίσταση του Μεσολογγίου στα χρόνια της επαναστάσεως παραμένει ένα αξεπέραστο ορόσημο. Η Αιτωλοακαρνανία απελευθερώθηκε και απετέλεσε τμήμα του ελληνικού κράτους το 1829.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδαΙστορία
  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2004     Hellas Informatics. All rights reserved.