e-city
English version Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Εκδηλώσεις Bar Club Restaurants Ταβέρνες Ουζερί Εστιατόρια Ξενοδοχεία Πρακτορεία Ταξιδίων Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Ταξίδια Hotels Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Σχολές Φροντιστήρια Επαγγελματίες Τεχνικοί Μεσίτες Δικηγόροι Γιατροί Έπιπλα Ηλεκτρικά Ηλεκτρονικά Ρούχα Βιβλία CD Δώρα Αυτοκίνητα Σπόρ Γυμναστήρια Χόμπυ Κέντρα Αδυνατίσματος
Αρχική Σελίδα > Αξιοθέατα > Χαλκιδική > Παραδοσιακά Προϊόντα



Παραδοσιακά Προϊόντα 


Παραδοσιακά Προϊόντα

Η Χαλκιδική, χάρη στο κλίμα (λίγες βροχές, υψηλές θερμοκρασίες, ελάχιστοι παγετοί) και τη μορφολογία του εδάφους (ημιορεινά πετρώδη εδάφη), παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους. Τα ελαιόδεντρα της Χαλκιδικής καλλιεργούνται χωρίς χημικές παρεμβάσεις. Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ιδιαίτερη γεύση με αποτέλεσμα να καθιερωθούν ως ξεχωριστή ποικιλία στον ελλαδικό χώρο.

Ελαιόδεντρα βλέπει κανείς σε όλη τη Χαλκιδική, αλλά οι πιο εντατικές καλλιέργειες είναι συγκεντρωμένες στον Μελιτώνα, στην Παλλήνη, στους πρόποδες του Χολομώντα, και στις πεδινές εκτάσεις μεταξύ των Νέων Μουδανιών, Πολυγύρου, Ορμύλιας, Ολύνθου.

Η μελισσοκομία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Χαλκιδική, αφού εκεί δραστηριοποιούνται 6500 μελισσοκόμοι και παράγονται κάθε χρόνο σχεδόν 2000 τόνοι μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Στην άριστη ποιότητα του μελιού συντελεί τόσο το κλίμα όσο και τα εκτεταμένα πευκοδάση της Χαλκιδικής. Οι σημαντικότερες περιοχές παραγωγής μελιού είναι η Νικήτη, η Κασσάνδρα και η Αρναία.

Άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Χαλκιδικής είναι τα υφαντά και οι παραδοσιακές αγιογραφίες. Στην περιοχή της Αρναίας ακόμη και σήμερα οι γυναίκες κατασκευάζουν στον ξύλινο αργαλειό τα παραδοσιακά υφαντά. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα υφαντά από το ειδικό πρατήριο στην Αρναία, αλλά και να παρατηρήσουν τον τρόπο και την τεχνική των υφαντριών της Αρναίας. Η ποιότητα, η ποικιλία των σχεδίων και των χρωμάτων καθιστούν τα υφαντά της Χαλκιδικής μοναδικά.

Επίσης η Χαλκιδική είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδος με τη μεγαλύτερη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και στην παραγωγή κρασιού, αφού οι μονές του Αγίου Όρους ποτέ δεν έπαψαν να καλλιεργούν τους αμπελώνες στα μετόχια τους και να παράγουν το κρασί που χρειάζονταν κάθε χρονιά για λατρευτική χρήση και για πόση με τον παραδοσιακό τρόπο στα βουρδουναρδιά τους (οινοποιεία των μονών).

Αν και οι μονές συνεχίζουν να παράγουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιού με παραδοσιακές μεθόδους, ωστόσο σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική είναι συνυφασμένη με δυο από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας, την Ποτοποιία-Οινοποιία Τσάνταλη και το Πόρτο Καρράς.



Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα



Παραδοσιακά Προϊόντα




  Γενικά | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία | Αλλες πόλεις | Οροι χρήσης | Καταχωρήστε εκδηλώσεις

© 2002 - 2003     Hellas Informatics. All rights reserved.